پردازنده

برند

اگر قصد خرید پردازنده دارید شما باید با انواع مختلف CPU و روش های مختلفی که برای تمایز سی پی یوها استفاده می شوند آشنایی داشته باشید.

پردازنده یا CPU چیست؟

CPU که به آن پردازنده هم گفته می شود مهمترین قطعه کامپیوتر است. یک سی پی سو به عنوان مغز کامپیوتر شناخته می شود. این قطعه سخت افزاری تمام دستورالعمل ها و محاسبات را دریافت شده توسط دستگاه های ورودی کامپیوتر را انجام می دهد. بعد از دریافت داده ها، CPU آنها را به روش دلخواه پردارش می کند و خروجی هایی را در اختیار شما قرار می دهد.

یک پردازنده دستورالعمل های مختلف منطقی؛ کنترلی، حسابی و ورودی / خروجی را انجام می دهد.

فرم، طراحی و پیاده سازی پردازنده های گوناگون به مرور زمان تغییر کرده است اما اصول کلی عملکرد آنها هنوز همانی است که در قبل بوده است.

بسیاری از پردازنده های دسکتاپ مدرن تا 32 هسته را ارائه می دهند در حالی که بسیاری از سرورها تا 100 هسته را ارائه می دهند. سرعت عملکرد نرم افزارهای کامپیوتری بستگی به قدرت پردازنده دارد.

انواع مختلف پردازنده ها

CPU ها را می توان بر اساس تعداد هسته ها، سازنده و کاربردی که دارند دسته بندی کرد. در ادامه در این مورد بیشتر صحبت خواهیم کرد:

انوع پردازنده ها بر اساس تعداد هسته

پردازنده ها بر اساس تعداد هسته هایی که ارائه می دهند متمایز می شوند. در روزهای قدیم؛ پردازنده ها فقط یک هسته داشتند که آنها را تنها به انجام یک Task یا وظیفه محدود می کرد.

با پیشرفت فناوری تعداد هسته های پردازنده هم افزایش پیدا کرد و سیستم های کامپیوتری سریعتر و کارآمدتر شدند. در حال حاضر ما پردازنده هایی داریم که حداکثر 100 هسته را ارائه می دهند و هر کدام وظیفه متفاوتی را به عهده دارند.

یک هسته روی یک وظیفه کار می کند در حالی که هسته دیگر روی یک وظیفه متفاوت کار می کند. بنابراین هر چه هسته های پردازنده بیشتر باشد، سیستک سریعتر و کارآمدتر خواهد بود.

پردازنده های تک هسته ای

CPU های تک هسته ای قدیمی ترین پردازنده های کامپیوتری هستند. این پردازنده ها به طور همزمان فقط می توانند روی یک عملیات تمرکز داشته باشند بنابراین برای وظایف مالتی تسکینگ چندان خوب عمل نمی کنند.

این منجر به کاهش عملکرد کامپیوتر در هنگام اجرای چند برنامه می شود. اگرچه به طور همزمان فقط یک عملیات پردازش می شود، عملیات بعدی باید منتظر بماند تا اولین کار به پایان برسد.

یک CPU تک هسته ای روی تراشه خود تنها یک هسته واحد دارد که یک نخ (یه رشته) را اجرا می کند. اصطلاح "تک هسته ای" بعد از ظهور پردازنده های چند هسته ای رایج شد.

پردازنده های 2 هسته ای

پردازنده های دو هسته ای اولین CPU های چند هسته ای هستند. یک سی پی یو دو هسته ای یک پردازنده واحد است که دارای دو هسته و دو حافظه کش است که روی یک تراشه کنترل می شوند، بنابراین مانند دو پردازنده که در یک تراشه واقع شده اند عمل می کند.

برخلاف پردازنده های تک هسته ای که سی پی یو مجبور بود برای مدیریت بسیاری از وظایف بین آنها سوئیچ کند؛ پردازنده های دو هسته ای می توانند چند کار را به صورت همزمان بسیار راحت تر پردازش کنند.

پردازنده های دو هسته ای سریعتر از CPU های تک هسته ای هستند اما به اندازه سی پی یوهای چهار هسته ای (به بالا) سریع نیستند.

پردازنده های 4 هسته ای

پردازنده های چهار هسته ای جانشینی برای سی پی یوهای دو هسته ای هستند و بهبود بیشتری را به همراه دارند. مانند پردازنده های دو هسته ای، سی پی یوهای چهار هسته ای هم می توانند حجم کار را بین هسته های مختلفی که دارند تقسیم کنند.

این قطعات سخت افزاری حتی مالتی تسکینگ سریعتری از پردازنده های دو هسته ای را امکان پذیر می کنند. این بدان معنا نیست که یک عملیات چهار برابر سریعتر اجرا خواهد شد؛ اما پردازش چهار کار به صورت همزمان سریعتر خواهد بود.

این نوع پردازنده ها بیشتر برای افرادی مفید است که نیاز به اجرای همزمان چند برنامه مختلف دارند.

و به همین ترتیب؛ CPU هایی با هسته های بیشتر مانند 6 هسته، 8 هسته، 10 هسته، 12 هسته، 14 هسته، 16 هسته، 18 هسته و حداکثر 72 هسته وجود دارد که عموما در پردازنده های سرور دیده می شوند.

انوع پردازنده ها بر اساس دستگاه های مورد استفاده

پردازنده ها بر اساس میزان استفاده با هم فرق دارند. از آنجا که هر دستگاه نیازهای متفاوتی دارند؛ آنها همچنین به CPU های متفاوتی برای کار نیاز دارند.

این پردازنده ها بر اساس دستگاه هایی که قرار است از آنها استفاده کنند به دسته های زیر تقسیم می شوند:

پردازنده دسکتاپ

اینها پردازنده هایی هستند که در سیستم های دسکتاپ استفاده می شوند. این CPU ها تا 32 هسته و شاید بیشتر را به همراه دارند. گاهی اوقات این پردازنده ها ممکن است دارای گرافیک ادغام شده هم باشند.

پردازنده لپ تاپ

اینها CPU هایی هستند که در لپ تاپ های قابل حمل استفاده می شوند. این پردازنده ها همچنین دارای گرافیک ادغام شده هستند. سی پی یو لپ تاپ قابل تعویض نیست.

CPU های ساخته شده برای لپ تاپ ها انرژی کمتری استفاده می کنند و همچنین گرمای کمتری را در مقایسه با پردازنده های دسکتاپ تولید می کنند.

پردازنده سرور

این CPU ها در سرورهایی که همیشه در حال کار هستند استفاده می شوند. پردازنده سرور می تواند تعداد زیادی هسته (78 یا بیشتر) را داشته باشد. با این حال؛ از آنها می توان در سیستم های دسکتاپ هم استفاده کرد.

این پردازنده ها به گونه ای ساخته شده اند که انرژی کمتری مصرف کنند و گرمای کمتری تولید کنند چون این CPU ها می توانند در سرورها به صورت 24 ساعته کار کنند، از قیمت بالاتری برخوردار هستند.

انوع پردازنده ها بر اساس سازنده

اینتل و AMD دو مورد از تولیدکنندگان پیشرو پردازنده در بازار هستند. این تولیدکنندگان CPU های خود را در خانواده های مختلف به بازار عرضه کرده اند. این خانواده ها از نظر زمان عرضه؛ استفاده و سایر موارد با هم تفاوت دارند.

پردازنده اینتل

اینتل CPU های خود را به حدود 75 خانواده تقسیم کرده است. برخی از خانواده های معروف پردازنده اینتل در ادامه لیست شده اند:

  • پردازنده های Core i3
  • پردازنده های Core i5
  • پردازنده های Celeron
  • پردازنده های Core i9
  • پردازنده های Core i7
  • پردازنده های Pentium / پنتیوم
  • پردازنده های Xeon / زئون
  • پردازنده های Atom / اتم
  • و غیره

پردازنده AMD

به طور مشابه، AMD پردازنده های خورد را به حدود 58 خانواده تقسیم کرده است. برخی از خانواده های معروف پردازنده های AMD در ادامه لیست شده اند:

  • پردازنده های Ryzen 3
  • پردازنده های A10
  • پردازنده های A12
  • پردازنده های Ryzen 5
  • پردازنده های Ryzen 7
  • پردازنده های Athlon
  • پردازنده های EPYC
  • پردازنده های Opteron
  • و غیره

همانطور که در بالا مشاهده کردید؛ روش های مختلفی برای تمایز پردازنده ها وجود دارد. CPU ها را می توان بر اساس تعداد هسته، دستگاه های مورد استفاده، سازنده، معماری و موارد دیگر دسته بندی کرد.

پردازنده ها بر اساس تعداد هسته هایی که ارائه می دهند به دسته هایی مانند تک هسته ای؛ دو هسته ای، چهار هسته ای و غیره تقسیم می شوند.

پردازنده ها بر اساس دستگاه های مورد استفاده و میزان استفاده به دسته هایی مانند دسکتاپ، لپ تاپ، سرور تقسیم می شوند.

دسته دیگری از پردازنده ها بر اساس تولیدکننده می باشد که می توان به دسته های Intel، AMD و غیره تقسیم شوند.