کارت گرافیک

برند

کارت گرافیک ضعیف بر عملکرد سیستم شما تاثیر می گذارد و منجر به تجربه بصری کمتری برای بازی، ویرایش عکس و فیلم و سایر کارهای بصری می شود. به همین دلیل هنگام خرید کارت گرافیک بعدی و کنترل عملکرد گرافیکی روی سیستم خود باید انتخاب درستی داشته باشید.

کارت گرافیک چیست؟

در کنار واحد پردازش مرکزی کامپیوتر (CPU)، واحد پردازش گرافیک (GPU) بیشترین تاثیر را بر عملکرد سیستم شما دارد. این بدان خاطر است که کارت گرافیک یک کارت توسعه برای سیستم شما است که وظیفه ارائه تصاویر به صفحه را به عهده دارد.

کارت های گرافیک با کیفیت بالا می توانند نمایش بصری را در بازی های کامپیوتری مورد علاقه شما به میزان قابل توجهی بهبود بخشند.

پردازنده های گرافیکی پیشرفته برای بازی؛ تولید گرافیک و حتی ماینینگ ارزهای دیجیتال استفاده می شوند.

انواع کارت گرافیک

یک کارت گرافیک شبیه نسخه کوچکتر مادربرد کامیپوتر (یک برد مدار چاپی که پردازنده؛ رم و سایر قطعات را در خود جای داده است) است. گاهی اوقات معمولا از کارت گرافیک به عنوان واحد پردازنده گرافیکی یا GPU یاد می شود؛ اما در واقع GPU فقط بخشی از کارت گرافیک است.

به طور کلی پردازنده های گرافیکی به دو شکل عمده ارائه می شوند:

یک پردازنده گرافیکی آنبرد در مادربرد تعبیه شده است و نمی توان آن را ارتقاء یا جایگزین کرد. این را در لپ تاپ ها و سیستم های دسکتاپ ارزان می توان پیدا کرد. این گرافیک ها معمولا عملکرد متوسطی دارند و برای وظایفی مانند بازی با تولید گرافیک حرفه ای عملکرد خوبی ندارند.

یک پردازنده گرافیکی مستقل یا اختصاصی روی یک کارت گرافیک نصب شده است که در اسلات توسعه کامپیوتر مادربرد قرار می گیرد. این نوع کارت گرافیک قابل تعویض است. بنابراین می توان آن را با توسعه کارت های گرافیکی جدید ارتقاء داد و از قدیمی شدن کامپیوتر جلوگیری کرد.

کارت های گرافیکی مدرن دستگاه های بسیار پیچیده ای هستند که از جهاتی مانند سیستم های مستقل رفتار می کنند. آنها تعداد زیادی محاسبات را انجام می دهند و معمولا پیچیده ترین اجزای یک کامپیوتر هستند؛ به ویژه کارت های گرافیکی درجه یک که برای بازی و پردازش گرافیکی پیشرفته بهینه شده اند.

آنها نه تنها وظیفه ترسیم گرافیک های دو بعدی معمولی مانند پنجره ها و اسناد را بر عهده دارند، بلکه بهترین کارت های گرافیک مدرن می توانند گرافیک سه بعدی واقع بینانه و با وضوح بالا را در زمان واقعی بدون نیاز به پیش نمایش این محتوا ایجاد کنند. آنها برای تولید گرافیک مانند تولید عکس و فیلم ضروری هستند چون قادرند تعداد زیادی پیکسل را در زمان واقعی دستکاری و پردازش کنند.

مقایسه کارت گرافیک آنبرد و اختصاصی

کارت گرافیک آنبرد در پلت فرم های کوچکتر مانند لپ تاپ رایج است اما می توان را در سیستم های دسکتاپ شاهد آنها هم بود. همچنین کسانی که برای اجرای برنامه های بصری به قدرت بالایی نیاز ندارند از این نوع کارت گرافیک استفاده می کنند. این قطعات سخت افزاری ممکن است رم مستقلی نداشته باشند اما به اندازه کارت های گرافیک اختصاصی گرما تولید نمی کنند یا از قدرت و عمر باتری استفاده نمی کنند. این نوع محصولات برای بازی های با گرافیک بالا ترجیح داده نمی شوند اما ارزانتر هستند. همچنین برای کارهای ابتدایی بصری مانند پخش فیلم مناسب هستند.

مقایسه کارت های گرافیک دسکتاپ و لپ تاپ

هر دو کارت گرافیک دسکتاپ و لپ تاپ ملاحظات جداگانه ای دارند. به دلیل انواع دستگاه هایی که این کارت های گرافیک برای آنها ساخته شده اند، تفاوت هایی بین فرم فاکتور، عملکرد و قیمت وجود دارد.

کارت های گرافیک دسکتاپ

فرم فاکتور– قابلیت نصب اجزای بزرگتر و قوی تر یکی از مزایای استفاده از سیستم های تاور است. کامپیوتر تاور فضا و خنک کنندگی لازم برای مبادله گرما و GPU های با قدرت بالاتر را فراهم می آورد.

عملکرد– در مقایسه با کارت های گرافیک لپ تاپ، کارت های گرافیک اختصاصی از مشخصات بالاتری برخوردار هستند. این شامل پهنای باند حافظه بیشتر؛ نرخ پیکسل بیشتر و افزایش نگاشت بافت است.

قیمت– کارت های دسکتاپ مقرون به صرفه تر هستند چون سخت افزار آنها جمع و جورتر نیست و بنابراین هزینه تولید آنها کمتر است.

کارت گرافیک لپ تاپ

فرم فاکتور– اجزای کوچکتری هستند چون GPU شما باید داخل شاسی باریک لپ تاپ قرار گیرد. در نتیجه آنها برای مصرف برق بهینه شده و از فناوری پیشرفته حرارتی و الکتریکی بهره مند می شوند. آنها همچنین طوری طراحی شده اند که تا حد امکان بی سر و صدا کار کنند.

عملکرد- تولیدکنندگان در حال نزدیک شدن به عملکرد کارت های گرافیکی دسکتاپ هستند اما همانطور که قبلا اشاره کردیم؛ کارت های لپ تاپ در متاطق خاصی تمایل به عملکرد ضعیف تری دارند.

قیمت– برای کارت های گرافیک لپ تاپ باید هزینه پرداخت کنید. این بدان خاطر است که اجزای یک کارت گرافیک قابل حمل و کم مصرف گرانتر هستند. کارت های گرافیک لپ تاپ بزرگتر و با کارایی بالاتر موجود است اما آنها به وزن کلی دستگاه اضافه می کنند و می توانند لپ تاپ شما را داغ کنند و ممکن است قابل حمل آنها را از بین ببرد.

ردیابی اشعه / Ray-tracing

کارت های گرافیک هم به طور فزاینده ای قادر به انجام تکنیکی به نام ردیابی اشعه هستند. ریابی اشعه نوعی گرافیک سه بعدی است که در آن صحنه ها با ردیابی مسیر هر یک از پرتوهای نوری در یک صحنه و مدل سازی دقیق تاثیر آن بر روی مواد و بافت های تصویر ارائه می شوند. گرافیک های ردیابی شده به طرز باورنکردنی واقع گرایانه هستند و فقط با مقدار زیادی از قدرت پردازش می توان آنها را از قبل ارائه کرد.

با کاهش قیمت کارت های گرافیک با قابلیت ردیابی اشعه، بازی های ویدیویی به طور فزاینده ای به گرافیک های ردیابی اشعه متکی می شوند تا تصاویری با کیفیت سینمایی و در زمان واقعی را ارائه دهند.

برندهای کارت گرافیک

تقریبا همه کارت های گرافیک توسط دو برند رقیب Nvidia و AMD تولید می شوند. مهم نیست که چه نوع کارت گرافیکی را خریداری می کنید یا در سیستم خود پیدا می کنید؛ مطمئنا مستقیما توسط یکی از این شرکت ها یا توسط یک شرکت جانبی که مجوز این فناوری را صادر کرده است به فروش می رسد.

این امر خرید کارت گرافیک را ساده می کند چون در حالی که شرکت های زیادی کارت گرافیک می فروشند؛ همیشه می توانید آنها را مستقیما مقایسه کنید چون همه آنها از معماری زیرین یکسانی استفاده می کنند.

به عبارت دیگر؛ پردازنده گرافیکی Nvidia GeForce 2070 بدون توجه به خرید آن از ASUS، MSI، Gigabyte یا Nvidia ، تقریباً یکسان عمل خواهد کرد. AMD رقیبی برای Nvidia است و این دو شرکت گاهی اوقات از لحاظ عملکرد برتر از یکدیگر سبقت می گیرند. اما به عنوان یک قاعده کلی؛ بهترین کارت های گرافیک AMD عملکرد مشابهی را با بهترین کارت های گرافیک Nvidia ارائه می دهند.