مانیتور

برند

مانیتور یک دستگاه خروجی الکترونیکی است که به عنوان پایانه نمایش ویدیو (VDT) یا واحد نمایش ویدیو (VDU) هم شناخته می شود. برای نمایش تصاویر، متن، ویدیو و اطلاعات گرافیکی تولید شده توسط کامپیوتر استفاده می شود. گرچه مانیتور تقریبا شبیه به تلویزیون است، وضوح تصویر آن بسیار بیشتر از یک تلویزیون است. اولین مانیتور در 1 مارس 1073 معرفی شد که بخشی از سیستم کامپیوتری زیراکس آلتو بود.

مانیتورهای قدیمی با استفاده از صفحه فلورسنت و CRT  ساخته شده اند که از وزن زیادی برخوردار بودند و دارای اندازه بزرگی هم بودند به همین دلیل فضای بیشتری روی میز را اشغال می کردند. امروزه همه مانیتورها با استفاده از فناوری صفحه نمایش تخت، معمولا با چراغ های LED در نور پس زمینه ساخته می شوند. این مانیتورهای مدرن در مقایسه با مانیتورهای قدیمی CRT فضای کمتری روی میز را اشغال می کنند.

انواع مانیتور

انواع مختلفی از مانیتورها وجود دارد، برخی از آنها به شرح زیر است:

مانیتور لامپ پرتوی کاتدی (CRT)

CRT فناوری است که در مانیتورهای اولیه استفاده می شد. از یک پروتون الکترون برای ایجاد تصویر روی صفحه استفاده می کند. این دست از مانیتورها دارای اسلحه هایی هستند که پرتویی از الکترون ها را در داخل صفحه شلیک می کنند. پرتوهای الکترون بارها و بارها به سطح صفحه برخورد می کند. این اسلحه ها وظیفه تولید رنگ های RGB (قرمز، سبز، آبی) را بر عهده دارند و با ترکیب این سه رنگ می توان رنگ های بیشتری را تولید کرد، مانیتورهای صفحه تخت امروزی جایگزین مانیتورهای CRT شدند.

مانیتورهای صفحه تخت

این نوع مانیتورها سبک هستند و فضای کمتری را اشغال می کنند. آنها در مقایسه با مانیتورهای CRT انرژی کمتری استفاده می کنند. این مانیتورها موثرتر هستند چون تابش مضر را ایجاد نمی کنند و از قیمت بالاتری از مانیتورهای CRT برخوردار هستند. مانیتورهای صفحه تخت در PDA، نوت بوک ها و گوشی های همراه استفاده می شوند. این مانیتورها در اندازه های مختلف مانند 15 اینچ، 17 اینچ، 18 اینچ و 19 اینچ و بیشتر در دسترس هستند. مانیتورهای صفحه تخت با کمک دو صفحه شیشه ای ساخته شده اند. این صفحه ها حاوی ماده ای هستند که به طرق مختلف فعال می شود.

مانیتورهای صفحه تخت از دو نوع فناوری زیر استفاده می کنند:

صفحه نمایش کریستال مایع– صفحه نمایش LCD یا کریستال مایع حاوی ماده ای است که به عنوان کریستال مایع شناخته می شود. ذرات این ماده به گونه ای تراز شده اند که نور در پشت صفحه نمایش قرار گرفته است و به شما اجازه می دهد یک تصویر یا بلوک ایجاد کنید. صفحه نمایش کریستال مایع در مقایسه با صفحه نمایش CRT تصویری واضح ارائه می دهد و اشعه کمتری را ساطع می کند. علاوه بر این، انرژی کمتری مصرف می کند و فضای کمتری را نسبت به صفحه نمایش CRT اشغال می کند.

صفحه نمایش پلاسما– این صفحه نمایش از فناوری پلاسما استفاده می کند که از لایه ای از گاز بین دو صفحه شیشه استفاده می کند. هنگامی که ولتاژ اعمال می شود، گاز ماوراء بنفش را آزاد می کند. با این نور ماوراء بنفش، پیکسل های روی صفحه می درخشند و تصویری را تشکیل می دهند. این نمایشگرها در اندازه های مختلف (حداکثر 150 اینچ) در دسترس هستند. گرچه در مقایسه با مانیتور LCD رنگ های موثرتری را ارائه می دهد اما از قیمت بالاتری برخوردار است، به همین دلیل کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

مانیتورهای لمسی

این مانیتورها به عنوان دستگاه ورودی هم شناخته می شوند. با استفاده از انگشت یا قلم (به جای استفاده از ماوس یا صفحه کلید) کاربران می توانند با کامپیوتر تعامل داشته باشند. هنگامی که کاربران صفحه را با انگشت خود لمس می کنند یک رویداد رخ می دهد و آن را برای کنترل به کنترلر ارسال می کند. این نوع صفحه ها شامل تصاویر یا نمادهایی هستند که به کاربران در تعامل با کامپیوتر کمک می کند. با لمس منوها یا نمادهای ارائه شده روی صفحه از کاربران ورودی می گیرد. انواع مختلفی از مانیتورهای لمسی وجود دارد که سه نوع رایج آن در زیر آورده شده است:

صفحه لمسی مقاومتی– عموما این صفحه شامل یک لایه نازک فلزی یا رسانایی الکتریکی و مقاوم است. هنگامی که لمسی انجام می شود تغییر در جریان الکتریکی رخ می دهد که به کنترلر ارسال می شود. امروزه این صفحه نمایش ها به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. این مانیتورها از قابلیت های اطمینان بیشتری برخوردارند، چون نمی توانند تحت تاثیر مایعات یا گرد و غبار قرار بگیرند.

صفحه لمسی موج سطحی– این مانیتورها ورودی را از طریق امواج اولتراسونیک پردازش می کنند. هنگامی که کاربر صفحه را لمس می کند، موج پردازش شده و توسط کامپیوتر جذب می شود. قابلیت اطمینان کمتری دارد چون در اثر آب یا گرد و غبار آسیب می بیند.

صفحه لمسی خازنی– این دسته از صفحات شامل یک روکش با مواد دارای بار الکتریکی است. این ماده به طور مداوم جریان را روی صفحه نمایش می دهد. بیشتر از انگشت استفاده می شود تا قلم. این مانیتورها وضوح بیشتری دارند و توسط گرد و غبار آسیب نمی بینند. امروزه از صفحه لمسی خازنی بیشتر در گوشی های هوشمند استفاده می شود.

مانیتورهای LED (ال ای دی)

مانیتور LED یک نوع مانیتور کامپیوتر صفحه تخت است که از دیودهای ساطع کننده نور استفاده می کند، دارای وزن و عمق کمی است. به عنوان منبع نور، از پنل LED استفاده می کند. امروزه تعداد زیادی از وسایل الکترونیکی اعم از دستگاه های بزرگ و کوچک مانند صفحه لپ تاپ، گوشی همراه، تلویزیون، مانیتور کامپیتور، تبلت و غیره از نمایشگرهای LED استفاده می کنند.

مزایای مانیتور LED

  • دارای طیف وسیع تری است.
  • قابل اطمینان تر است.
  • ارزان تر است.
  • مصرف برق کمتری دارد (20 وات) و در دمای پایین تری کار می کند.
  • دارای نسبت کنتراست پویاتر است.

مقایسه بین مانیتورهای LCD و LED

 

مانیتورهای LCD

مانیتورهای LED

روشنایی

250 cd / m2

250 cd / m2

دارای گواهی انرژی استار

ندارد

دارد

وزن

2.4 کیلوگرم

2.4 کیلوگرم

نسبت کنتراست

12,000,000: 1

100,000,000: 1

مانیتورهای OLED (اولد)

این فناوری جدید صفحه نمایش ساطع کننده نور مسطح است که در مقایسه با صفحه نمایش LCD از کارایی بهتر، روشنایی بیشتر، ضخامت کمتر و کنتراست بهتری برخوردار است. این مانیتور از یک سری فیلم های نازک ارگانیک بین دو هادی تشکیل شده است، نیازی به نور پس زمینه ندارند چون پیکسل ها از خود نور ساطع می کنند. علاوه بر این، کیفیت تصویر بهتری را ارائه می دهد و در تبلت ها و گوشی های هوشمند رده بالا استفاده می شود. امروزه از اولد در لپ تاپ، تلویزیون، گوشی همراه، دوربین های دیجیتال، تبلت، هدست VR استفاده می شود.

مانیتورهای DLP

DLP مخفف Digital Light Processing است که توسط Texas Instruments توسعه یافته است. این فناوری است که برای ارائه تصاویر در یک صفحه بزرگ استفاده می شود. قبل از توسعه DLP، اکثر سیستم های پخش کامپیوتر تصاویر محو و مات را بر اساس فناوری LCD تولید می کردند. فناوری DLP از یک دستگاه میکرو آینه دیجیتالی استفاده می کند که یک آینه کوچک است که روی نوع خاصی از ریزتراشه قرار دارد. علاوه بر این، تصاویری با کیفیت بهتر ارائه می دهد که به طور معمول در یک اتاق روشن هم قابل مشاهده است.

مانیتورهای TFT

این نوع مانیتور صفحه نمایش تخت LCD است که از ترانزیستور فیلم نازک استفاده می کند. در مانیتورهای TFT تمام پیکسل ها با کمک یک تا چهار ترانزیستور کنترل می شوند. LCD های صفحه تخت با کیفیت بالا از این ترانزیستورها استفاده می کنند. گرچه مانیتورهای مبتنی بر TFT وضوح بهتری از تمام تکنیک های صفحه تخت را ارائه می دهند، اما دارای قیمت بالایی هستند. ال سی دی هایی که از فناوری TFT استفاده می کنند به عنوان نمایشگرهای ماتریس فعال شناخته می شوند. نمایشگرهای ماتریس فعال در مقایسه با نمایشگرهای ماتریس غیر فعال قدیمی کیفیت بالاتری را ارائه می دهند.

مانیتورهای پلاسما

صفحه نمایش پلاسما یک صفحه نازک، صفحه تخت است و می تواند مانند یک تلویزیون LCD و LED روی دیوار نصب شود. این صفحه نمایش در مقایسه با نمایشگرهای LCD روشن تر و نسبت به نمایشگرهای CRT نازک تر است. می توان از آن برای نمایش حالت های ورودی رایانه دیجیتال یا سیگنال ویدیویی آنالوگ استفاده کرد و گاهی اوقات به عنوان نمایشگرهای نازک به بازار عرضه می شود. نمایشگرهای پلاسما دارای زاویه دید وسیع، نسبت کنتراست بالا و رفرش ریت بالا هستند که برای کاهش تاری تصویر استفاده می شود. علاوه بر این، تصاویر با کیفیت بهتری را ارائه می دهد چون وضوح بالای 1920x1080 پیکسل را پشتیبانی می کند.

صفحه نمایش پلاسما دارای معایبی مانند پیکسل سوختگی، مصرف برق زیاد، از دست دادن روشنایی با گذشت زمان و وزن بیشتر است.