کابل های ارتباطی

برند

کابل های مورد استفاده در لوازم الکترونیکی وظیفه دارند تا اطلاعات و یا انرژی را از یک دستگاه مبدا و یا منبع تغذیه به دستگاه مقصد منتقل کنند. کابل های مورد استفاده در لوازم کامپیوتری از انواع این کابل ها می باشند. این کابل ها تنوع گسترده ای دارند و به انواع مختلفی تقسیم می شوند. کابل شبکه های محلی، کابل مخصوص اتصالات داخلی رایانه ها و حتی کابل های VGA همه و همه در دسته کابل های کامپیوتری قرار می گیرند. از آن جایی که گستره کابل های کامپیوتری بسیار وسیع است و همچنین بر روی بسته های کابل ها نیز توضیحات چندان دقیقی وجود ندارد بسیاری از کاربران درهنگام خرید این محصولات دچار سردرگمی و گیج شدن می شوند. در این نوشته قصد داریم با انواع کابل های کامپیوتری و ویژگی های هریک آشنا شویم.

انواع مختلف کابل های ارتباطی کامپیوتر عبارتند از کابل VGA و DVI ، کابل HDMI ، کابل USB ، کابل پرینتر ، کابل صدا Sound ، کابل کی وی ام KVM، کابل برق، کابل اپتیکال ، کابل SATA و eSATA، کابل 1394، کابل OTG، کابل DISPLAY PORT ، کابل سریال RS232، کابل شارژ اندروید / آیفون ، کابل TYPE-C و ... اشاره کرد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

کابل VGA: کابل VGA (Video Graphic Array) از کابل های مورد استفاده در سیستم های کامپیوتری می باشد. برای اینکه داده ها و اطلاعات کامپیوتر بر روی نمایشگر نشان داده شود، از این سیم به منظور اتصال نمایشگر به کیس استفاده می شود. باتوجه به تغییرات روزافزونی که در زمینه اتصالات دیجیتالی شاهد هستیم، استفاده از این سیم ها بسیار کمتر از قبل شده است. اتصالات موجود در این کابل متشکل از پانزده عدد پین می باشد. این پین ها در سه ردیف پنج تایی مرتب شده اند. جالب است بدانید که هریک از این ردیف ها نشانگر یکی از رنگ های قرمز، آبی و سبز (RGB) می باشند.

کابل DVI: کابل های (Digital Visual Interface) یا همان DVI از دیگر کابل هایی هستند که در دسته کابل های رایانه ای قرار می گیرند. کابل های مذکور درواقع جایگزینی برای اتصالات آنالوگ تولید و عرضه گردید. باتوجه به پیشرفت تکنولوژی و ظهور صفحه نمایش های دیجیتالِ با کیفیت بالا همچون پنل های ال سی دی؛ کابل های DVI به عنوان جایگزینی برای کابل های VGA برای اتصال نمایشگرهای دیجیتالی به کامپیوتر مورد استفاده قرار گرفتند. این کابل ها بصورت کلی در سه مدل متفاوت عرضه می شوند. در هنگام خرید کابل های DVI توجه داشته باشید که باید دستگاه شما قابلیت تبدیل کابل های VGA به DVI و نیز برعکس را داشته باشد در غیراینصورت این کابل ها به درد نخواهند خورد.

کابل های اچ-دی-ام-آی: استفاده از کابل های HDMI (High Definition Multimedia Interface) در چند سال اخیر بسیار رواج یافته است. کابل های HDMI برخلاف دو کابل قبلی بصورت همزمان از انتقال صوت و تصویر پشتیبانی می کنند. به عبارت دیگر کابل HDMI در نقش یک رابط برای انتقال همزمان صدا و تصویر عمل می کند. با توجه به اینکه ارسال سیگنال های دیجیتالی از طریق این کابل انجام می شود بنابراین از این کابل فقط در دستگاه های مدرن تری مانند وصل لپ تاپ به تلوزیون های هوشمند می توان استفاده کرد.

کابل IDE: این کابل با نام کامل (Integrated Drive Electronics) شناخته می شود و جهت متصل شدن هارد به مادربرد رایانه به کار می رود. کابل های IDE با نام گذرگاه باس نیز شناخته شده و در هارد دیسک های قدیمی به عنوان رابط استفاده می شد. این کابل ها بصورت پهن بوده و طراحی نوار مانندی دارند. اتصالات موجود در این کابل عمدتا 40 پین را شامل می شود. در برخی مدل های 2.5 اینچی تعداد پین ها به 45 عدد نیز می رسد.

کابل USB: کابل ها و اتصالات USB (Universal Serial Bus) را می توان محبوبترین و پرکاربردترین نوع اتصالات چند سال اخیر دانست. تقریبا تمامی لوازم جانبی سیستم های کامپیوتری مانند ماوس، کیبورد، فلش مموری ها، هدست، گیم پد ها و نیز آداپتورهای بی سیم همه و همه از طریق اتصالات USB به سیستم وصل می شوند. در طول سال های گذشته با پیشرفت فناوری، کابل های USB نیز همچون سایر لوازم مربوط به حوزه الکترونیک بهبود و ارتقاء پیدا کرده اند. امروزه عرضه مدل های گوناگون با ویژگی های مختلف از این کابل ها را شاهد هستیم.

در ادامه به بررسی انواع کابل های USB می پردازیم:

کابل USB 2.0: سازگاری با نسخه های اولیه USB و پشتیبانی از سرعت 480 مگابیت در ثانیه درهنگام انتقال فایل ها از ویژگی های این نوع از کابل های یو اس بی می باشد. کابل های USB 2.0 کندترین نوع کابل های یو اس بی بوده و کابل های micro USB، mini USB و OTG را شامل می شوند.

کابل USB 3.0: این کابل ها نسخه های بهبود یافته کابل های USB 2.0 می باشند. با این حال از مدل های قدیمی نیز پشتیبانی می کنند. سرعت کابل های USB 3.0 بسیار بیشتر بوده و در حدود 4.8 گیگابیت در ثانیه می باشد. از این رو در بیشتر سیستم های امروزی که سرعت و کیفیت بالا معیاری تعیین کننده می باشد از کابل های نوع USB 3.0 استفاده می شود.

کابل USB Type C: جدیدترین نوع کابل ها و اتصالات یو اس بی می باشند. کابل های تایپ سی نسبت به دو مدل دیگر از قدرت و سرعت بیشتری برخوردار است. در اغلب گوشی های هوشمند جدید و لپ تاپ هایی که اخیرا ساخته شده اند شاهد استفاده از درگاه USB Type C هستیم. اسمارت فون های پیکسل و زنفون و نیز مک بوک ها و برخی لپ تاپ های شرکت ایسوز از این اتصالات پشتیبانی می کنند.

کابل اِتِرنت (Ethernet): کابل های اترنت دسته ای از کابل های کامپیوتری می باشند که برای تنظیم نمودن شبکه های محلی و برای وصل نمودن روترها به مودم و رایانه مورد استفاده واقع می شوند. از دیگر قابلیت های این کابل ها، اتصال مستقیم دو دستگاه به یکدیگر می باشد.

کابل SATA: واژه ساتا اختصار یافته عبارت (Serial Advanced Technology Attachment) می باشد و به کابل های IDE نسل جدید اطلاق می شود. کابل های ساتا نسبت به کابل های آی -دی-ای سرعت و عملکرد بسیار بهتری دارند. از این رو در بیشتر سیستم های امروزی بمنظور اتصال دستگاه های ذخیره سازی به مادربرد از این کابل ها استفاده می شود. کابل های ساتا در طراحی نیز متفاوت تر از نمونه خود بود و بجای پهن بودن از نوار هایی باریک و بلند تشکیل شده است.