کارت گرافیک SAPPHIRE HD 7970 3GB
کارت گرافیکی HD 7970 مبتنی بر یک پردازنده گرافیکی Tahiti است که در نسخه اول کارت (XT1) با فرکانس 925 مگاهرتز کار میکند. پس از ورود رقیب مستقیم این کارت یعنی GTX 680 به بازار، AMD تصمیم گرفت نسخه جدیدی از کارت گرافیکی صدرنشین تک پردازندهای خود را معرفی کند که بعضی از جنبههای کاری آن تا حدودی نسبت به نسخه اول ارتقا پیدا کرده بودند. این کارت به HD 7970 GHz Edition شهرت پیدا کرد که در واقع امروزه جای برادر خود را بهعنوان صدرنشین کارتهای گرافیکی تکپردازندهای AMD گرفته است.به هر حال شما فعلا در بازار محصولات گرافیکی میتوانید هر دو نسخه ذکر شده را پیدا کنید. اما کارت گرافیکی که ما در این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت، بر اساس مشخصات نسخه اول این کارت ساخته شده و محصول شرکت سافایر (Sapphire) است.
شرکت سافایر امسال ده ساله میشود و بهجرات میتوان گفت که در بازار محصولات گرافیکی بهعنوان یکی از همکاران جدی ATI و حالا AMD بهشمار میآید. در واقع میتوان گفت که امروزه در بازار محصولات گرافیکی نام سافایر و AMD تا حدود زیادی مترادف شده است. بهعبارت دیگر شما میتوانید کلکسیون کاملی از محصولات مبتنی بر پردازندههای گرافیکی AMD با تفاوتهای اندک در جزییات و مشخصات را در فهرست کارتهای گرافیکی سافایر مشاهده کنید. بر اساس همین قاعده کلی، شما میتوانید شش کارت HD 7970 متفاوت را در لیست محصولات این شرکت مشاهده کنید.
گذشته از ساختار خنککننده مذکور، کارت مورد بحث ما با کارتهای مبتنی بر طراحی مرجع AMD (که خود سافایر نیز یک نسخه از آن را ارایه میکند) هیچ تفاوتی ندارد. به این ترتیب، میتوانید نتیجه بگیرید که تراشه 28 نانومتری Tahiti در این کارت با فرکانس استاندارد 925 مگاهرتز کار میکند. از سوی دیگر، کارت به 3 گیگابایت حافظه GDDR5 مجهز شده که باز هم با فرکانس استاندارد طراحی مرجع کارت یعنی 5500 مگاهرتز (1375 مگاهرتز GDDR5) کار میکند.
حالا که متوجه شدیم این محصول در بخش عملیاتی خود دقیقا یک کارت HD 7970 استاندارد است، اجازه بدهید به بررسی وجه تمایز آن یعنی ساختار خنککننده Dual-X بپردازیم. شرکت سافایر بهعنوان یکی از بازیکنان اصلی حوزه کارتهای گرافیکی، راهکارهای اختصاصی را برای سفارشیسازی و متمایز نمودن محصولات خود دنبال میکند که ساختار خنککننده Dual-X نیز یکی از همین راهکارها است.
ساختار Dual-X از یک بلوک حرارتگیر مسی تشکیل شده که روی پردازنده گرافیکی کارت قرار میگیرد، 5 لوله حرارتی مسی از این بلوک مسی خارج شده و در امتداد طولی کارت به یک مجموعه از پرههای آلومینیومی متصل میشوند. این ترکیب به ساختار مذکور امکان میدهد تا حرارت جذب شده از پردازنده گرافیکی را تا حد امکان در سطح بزرگتری از پرههای آلومینیومی توزیع نموده و در نتیجه بازدهی خنککنندگی بالاتری را بهدست آورد. در نهایت، دو پنکه قدرتمند وظیفه ایجاد جریان هوا در بین این پرهها و دفع نهایی گرمای تولید شده توسط کارت را بر عهده دارند.
ساختار Dual-X یکی از بهترین ساختارهای خنککننده اختصاصی بهشمار میآید که امروزه در محصولات گرافیکی مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. البته شرکتهای متعددی از این ترکیب کلی برای طراحی ساختارهای خنککننده اختصاصی خود استفاده میکنند، اما محصولات هر یک از آنها تا حدودی با دیگری تفاوت دارد.
گذشته از سطح عملکرد و بازدهی خنککنندگی ساختار خنککننده Dual-X، ترکیب کلی آن باعث شده تا HD 7970 3GB GDDR5 Dual-X به یک کارت 2.5 اسلاتی تبدیل شود. شاید این موضوع تاحدودی برای شما عجیب بهنظر برسد، اما کاملا وضعیت کارت را بیان میکند. این کارت در بخش درگاههای پشتی کیس شما تنها دو اسلات را اشغال خواهد کرد. اما برخلاف برادر باریکتر خود یعنی نسخه مبتنی بر طراحی مرجع کارت HD 7970، در داخل کیس به بیش از دو اسلات فضا نیاز خواهد داشت. البته ضخامت این کارت به 3 اسلات نمیرسد و همین موضوع باعث میشود که بتوانیم آن را یک کارت 2.5 اسلاتی بنامیم.
این کارت سافایر برای تامین برق مورد نیاز خود از دو اتصال تغذیه PCIe استفاده میکند، بهطور دقیقتر، یک کانکتور 6 پایه و یک کانکتور 8 پایه تغذیه PCIe روی این کارت تعبیه شدهاند. از سوی دیگر، وجود دو کانکتور CrossFire بهمعنای آن است که شما میتوانید از کارت گرافیکی خود در پیکربندیهایی با حداکثر 4 کارت استفاده کنید. همچنین همانند تمام کارتهای گرافیکی مشابه مبتنی بر پردازندههای AMD، شما میتوانید یک سوییچ دو وضعیتی Dual-BIOS را در کنار این کانکتورهای CrossFire مشاهده کنید. در صورتی که به هر دلیلی تصمیم بگیرید تنظیمات کاری کارت گرافیکی خود را تغییر دهید و در این فرآیند با مشکلی برای راهاندازی مجدد آن مواجه شوید، با استفاده از کلید مذکور میتوانید به بایوس ثانویه کارت و در نتیجه تنظیمات پیشفرض آن سوییچ کنید تا امکان راهاندازی مجدد کارت و اصلاح تنظیمات قبلی خود را داشته باشید.
در ادامه همان جریان شباهت به کارت مرجع که قبلا به آن اشاره کردیم، HD 7970 3GB GDDR5 Dual-X مجموعه استانداردی از درگاههای خروجی را در اختیار شما قرار میدهد. بهطور دقیقتر، شما روی این کارت به یک کانکتور Dual-Link DVI، یک درگاه HDMI و دو کانکتور mini-DisplayPort دسترسی خواهید داشت. در صورتی که بخواهید از یک نمایشگر مبتنی بر اینترفیس DisplayPort به همراه این کارت استفاده کنید، یک کابل تبدیل mini-DisplayPort به DisplayPort در بستهبندی محصول قرار داده شده است.
برای آنکه روند همسان و قابل مقایسهای را برای سنجش عملکرد این کارت دنبال کرده باشیم، تصمیم گرفتیم آن را روی همان سیستم مبنایی مورد آزمایش قرار دهیم که در بررسی کارتهای گرافیکی قبلی نیز حضور داشت. به این ترتیب شما میتوانید دیدگاه بهتری از سطح عملکرد این کارت در اختیار داشته باشید و به راحتی آن را با محصولاتی که در شمارههای قبل بررسی کردهایم مقایسه نمایید.
کارت مورد آزمایش ما در این شرایط توانست امتیاز P8219 را در نرمافزار مقایسهای 3Dmark 11 بهدست آورد. از سوی دیگر، این کارت در تنظیمات Extreme امتیاز X2774 را بهخود اختصاص داد. نکته جالب توجه در آزمایش مذکور این بود که سرعت چرخش پنکههای کارت تحت فشار کاری 100 درصدی هرگز از 40 درصد بالاتر نرفت. در عین حال، دمای GPU در سنگینترین شرایط کاری (و سرعت ذکر شده برای پنکهها) حداکثر به 63 درجه سانتیگراد رسید. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفته که ساختار Dual-X بهخوبی از عهده انجام وظیفه خود یعنی خنک نگهداشتن کارت با تولید کمترین نویز ممکن، موفق بوده است. همین ویژگی باعث میشود که کارت مذکور در مقایسه با طراحی مرجع در سطح بالاتری قرار گیرد.
+
بهرهگیری از یک ساختار خنککننده با بازدهی بسیار خوب
-
قیمت بالا
جمعبندی
یک گزینه قابل قبول برای کاربرانی که در شرایط فعلی بهدنبال یک کارت سطح بالای AMD هستند.
گارانتی
با ضمانت دو ساله سایبر
سایت منبع : http://digitalmag.ir
قیمت انواع کارت گرافیک در فروشگاه آسا رایان