افزودن رم بیشتر به لپ تاپ

یکی از بهترین روش ها برای تقویت عملکرد یک لپ تاپ قدیمی، افزایش حافظه آن است. در این مقاله آموزشی نحوه ارتقاء لپ تاپ با افزودن رم بیشتر، به صورت گام به گام توضیح داده شده است.

آیا می توانید ارتقاء را انجام دهید ؟
اولین کار شما این است که ببینید آیا لپ تاپ شما از ارتقاء حافظه پشتیبانی می کند یا خیر؟ سپس باید بفهمید که چه مقدار حافظه را می توانید به لپ تاپ خود بیافزائید. معمولاً بایوس پی سی و مادربورد مقدار رمی را که می توانید به لپ تاپ بیافزائید را مشخص می کند. این مقدار بسته به مدل لپ تاپ متفاوت است، بنابراین در صورتی که لپ تاپ شما قابل ارتقاء باشد، از دفترچه راهنمای کاربر و وب سایت فروشنده کمک بگیرید. در دفترچه راهنما بدنبال اطلاعاتی در مورد نحوه صحیح باز کردن لپ تاپ و نحوه تعویض ماژولهای حافظه باشید.
باید بدانید که حافظه لپ تاپ شما چگونه پیکربندی شده است. مثلاً ممکن است لپ تاپ شما 2 شیار حافظه داشته باشد و هر کدام شامل یک ماژول256 مگابایتی باشد. پس برای ارتقاء آن به 1GB باید دو ماژول 512MB خریداری کنید.
در نهایت باید نوع حافظه ای که لپ تاپ شما استفاده می کند - PC 133 ،DDR ، DDR2.. .یا هر چیز دیگر، و همچنین سرعت آن را بدانید. مستندات لپ تاپ شما باید شامل این اطلاعات باشد، اما این اطلاعات در صفحه راه اندازی لپ تاپ نیز وجود دارند.
اگر باز هم این اطلاعات را ندیدید، کلید <Tab>  را در زمان راه اندازی سیستم فشار دهید تا اطلاعات راه اندازی به نمایش در بیایند. در بایوس می توانید نوع حافظه را بیابید. اغلب برای  وارد شدن به بایوس باید در مرحله راه اندازی <Delete> یا <F2> یا هر کلید عملیاتی دیگر را فشار دهید.

آیا باید ارتقاء را انجام دهید؟
اگر لپ تاپ شما با 512MB رم در ویندوز XP یا 1GB رم در ویندوز ویستا و یا ویندوز 7 اجرا می شود، انجام این ارتقاء ضرورت دارد. بعد از ارتقاء لپ تاپ به 2GB در XP یا ویستا و یا ارتقاء به 4GB در ویندوز 7، شاهد بهبودی چشم گیری در عملکرد دستگاه خواهید بود. منوها سریع تر به نمایش در می آیند، ویندوز سریع تر باز می شود و در کل محاسبات روان تر انجام خواهند شد.
ابزارهای لازم برای  انجام کار
ابزارهای لازم را در یک جا جمع آوری کنید. یک پیچ گوشتی با سَری های قابل تعویض و شیارهای مختلف تهیه کنید. اسپارجرها (Spurger) (ابزارهای پلاستیکی که برای بازکردن قطعاتی به کار می روند که تحت فشار روی هم سوار شده اند) به شما کمک می کنند تا بخش بالایی و زیری لپ تاپ را جدا کنید و ماژولهای حافظه را برداشته و یا اضافه کنید. این ابزارها همچنین برای جدا کردن کابل ها از مادربورد پی سی فوق العاده اند، و نیز در مقابل الکتریسیته ساکن ایزوله می باشند. لبه باریک انبرک¬های می تواند پیچ ها را از سوراخ های عمیق خارج کند و برای بررسی کانکتورهای کوچک بهتر است که یک ذره بین دم دستتان باشد.

تعویض حافظه
ابتدا یک هشدار : هرگز ماژولهای حافظه را از قسمت اتصالات طلایی رنگ آنها، لمس نکنید. هرگونه ولتاژی (مانند الکتریسیته ساکن) می توان  حافظه را خراب کند، همیشه ماژول را از کنار های آن بگیرید.
ماجول¬های حافظه کوچکتر SODIMM که لپ تاپ ها معمولاً از آن ها استفاده می کنند، با دو کلیپس ارتجاعی در محل خود نگه داشته می شوند. برای جدا کردن SODIMM باید کلیپس ها را به آرامی با  انگشت یا با یک ابزار کوچک از دو طرف به عقب کشید. در مورد شیارهای فنردار، یک فنر را به عقب بکشید تا آن طرف ماژول به آرامی بالا بیاید و فنر دیگر نتواند به درستی در جای خود قرار بگیرد. سپس ماژول را به سمت عقب بکشید تا خارج شود.
جایگذاری ماژول به مراتب ساده تر است. یک گوشه ماژول دارای انحناست، آن را در شیار SODIMM قرار دهید و سپس ماژول را به سمت پائین فشار دهید. ماژول با صدای تیک در سر جای خود قرار می گیرد. احتمالاً یک قاب یا درپوش روی شیار SODIMM قرار می گیرد تا حافظه را در جای خود نگه دارد.
طراحی لپ تاپ ها متفاوت است، بنابراین تکنیک های ارائه شده در این جا ممکن است در تمام لپ تاپ ها  کاربرد نداشته باشد. معمولاً می توانید با بیرون آوردن پیچ های پائین دستگاه خود به حافظه دست پیدا کنید. اما گاهی اوقات این کار شامل خارج کردن صفحه کلید یا جدا کردن قطعات می باشد. اگر خوش شانس باشید، با خارج کردن پنل پائینی دستگاه می توانید شیارهای حافظه را در قسمت پائین مادربورد ببینید.
خارج کردن صفحه کلید به مراتب سخت تر از خارج کردن پنل است. اما در اکثر موارد این کار چندان هم دشوار نیست. معمولاً لازم است پنل بالایی از سطح فوقانی بین صفحه کلید و صفحه نمایش را خارج کرده و یا با باز کردن پیچ های انتهایی لپ تاپ کل صفحه کلید را خارج نمائید. اگر مجبورید صفحه کلید را کاملاً خارج کنید، باید پیچ های انتهایی دستگاه را بیرون بیاورید یا از اسپانجر برای جدا کردن بخش بالایی و پائینی کیس استفاده نمائید.
حال صفحه کلید می باید با راحتی بیرون بیاید. در غیر این صورت می بایستی چندپیچ دیگر را باز نمائید. صفحه کلید از طریق یک کابل نواری به مادربورد وصل می شود. معمولاً می توانید صفحه کلید را بدون جدا کردن کابل نواری بلند کنید. اگر لازم است صفحه کلید را کاملاً خارج کنید، باید گیره ای که در پشت کانکتور صفحه کلید مادربورد قرار دارد را آزاد کنید.
گیره را به آرامی آزاد کنید تا کابل هم آزاد شود. همچنین لازم است پوشش محافظتی RF را خارج نمائید. این کار با باز کردن چندپیچ انجام می شود. ممکن است قطعاتی را ببینید که با نوار چسب به این پوشش محافظتی وصل شده اند. نوار چسب ها را بکنید و آن را روی گوشه ای از میز کار یا بر روی یک سطح بچسبانید تا چسبندگی این نوارها حفظ شود.
حال باید شیارهای حافظه را ببینید. با روشی که قبلاً گفتیم ماژولهای SODIMM را عوض کنید. متاسفانه هنوز برخی از  فروشندگان لپ تاپ هایی عرضه می کنند که شیارهای حافظه آنها در انتهای مادربورد قرار دارند و هیچ پنلی برای دسترسی به آن ها وجود ندارد. در این نوع لپ تاپ ها باید تمامی قطعات لپ تاپ را جدا کنید تا به این شیارها دسترسی پیدا کنید.
بهرحال می توانید ویدئوهایی را که در این زمینه در وب بخصوص یوتیوب وجود دارند را بیابید تا به شما در این زمینه کمک کنند.
مراحل اولیه این فرآیند  معمولاً یکسان است:
لپ تا را به پشت برگردانید، پیچ هایی را که صفحه کلید را در محل خود نگاه داشته اند، خارج نمائید. ممکن است لازم باشد اسپانجر یا همان ابزار پلاستیکی را در شکاف بین بخش پائینی کیس و سطحی که صفحه کلید روی آن قرار دارد، حرکت دهید تا گیره ها و پین هایی که بین این دو قسمت قرار دارند، آزاد شوند. در برخی از دستگاه های جدید این قطعات محکم به هم وصل شده اند پس فکر نکنید کار آسانی است. اگر فهمیدید که سازنده لپ تاپ از چسب حرارتی برای چسباندن قطعات استفاده کرده، شما می توانید با حرارت این قطعات را جدا کنید.
صفحه کلید و اجزای دیگر را که مانع جدا کردن مادربورد می شوند، خارج نمائید. این شامل باز کردن پیچ هایی است که برای محافظت از درایوهای سخت، مودم ها، ماژولهای Wi-Fi و قطعات دیگر استفاده می شوند و همچنین آزاد کردن کابل های نواری، کابل های معمولی یا شاخک هایی که دارای کانکتورهای فشاری هستند. احتمالاً باید پوشش های محافظتی فلزی RF را نیز خارج نمائید. با آزاد کردن مادربورد و برداشتن آن می توانید به شیارهای حافظه که معمولاً با بازکردن چند پیچ انجام می شود، دسترسی پیدا کنید. پورت های مجتمع سازی شده بر روی مادربورد از کیس بیرون زده اند. مراقب کابل های پنهان باشید.

خطرات مربوط به جداسازی قطعات
قوانینی وجود دارند که موجب می شوند جداسازی قطعات لپ تاپ یا دستگاه های دیگر با موفقیت انجام شود: روی قطعات فشار وارد نکنید. اگر می بینید که فشاری بیشتری برای جدا کردن قطعات لازم است ممکن است دلیل آن پیچ ها یا گیره های پنهان باشند. اگر متوجه شدید که بخش پلاستیکی خم شده، دست از کار بکشید و بدنبال گیره های پنهان باشید.
بسیاری از کابل ها در بین قطعات مختلف قرار گرفته اند، پس ضمن جدا کردن قطعات مراقب کابل های وصل شده به آن ها باشید.
برای جدا کردن کابل های نواری، برچسب یا قفلی که در پشت شیار جایی که کابل به انتها می رسد را آزاد کنید. سیم ها و کانکتورها معمولاً به کانکتورهای فشاری ختم می شوند که می باید آن ها را آزاد کنید.
در نهایت اگر فیلم های  در این زمینه دارید از آن ها استفاده کنید. با زور و فشار این کار را انجام ندهید، تمام قطعات را به شکلی منظم در گوشه ای بچینید تا در نهایت بتوانید مجدداً آن ها را سوار کنید و حافظه ی لپ تاپ خود را با موفقیت تعویض نمائید.