مبدل Type-C

برند

درگاه Type-C استاندارد جدید در پورت های USB می باشد. این ورودی را در اغلب اسمارت فون ها، لپ تاپ ها، تبلت ها و سایر دستگاه های الکترونیکی جدیدی که تولید شده اند، می توان مشاهده کرد. پیش بینی می شود که در چند سال آینده تقریبا تمامی تجهیزات الکترونیکی به این نوع درگاه مجهز شوند. پورت های USB نسل قبل رابط های بزرگتر و قدیمی می باشند که در اکثر دستگاه های امروزی وجود دارند. اما پورت USB Type-C یک رابط جدید است که با استفاده از بروزترین فناوری های روز دنیا ساخته شده است. این رابط جدید کوچکتر بوده و سایزی به اندازه یک رابط micro USB دارد. همچنین به دلیل امکان اتصال از هر دو سمت نسبت به رابط های USB نسل پیشین خود قابلیت اتصال آسان تری دارد. همچنین از آنجایی که کابل USB Type-C قابلیت انتقال جریان بیشتری دارد می تواند در شارژ لوازم الکترونیکی بزرگتری همچون لپ تاپ نیز مورد استفاده قرار گیرد.

همانطور که می دانید سرعت انتقال اطلاعات در USB 3.0 بسیار بیشتر از انواع دیگر USB می باشد. جالب است بدانید که استفاده از کابل Type-C سرعت انتقال داده ها در USB 3.0 را دو برابر کرده و به سرعتی در حدود 10 گیگابیت در ثانیه می رساند. همچنین این کابل با جدیدترین USB عرضه شده در بازار همچون USB 3.1، USB Power Supply و USB PD سازگار بوده و از آن ها پشتیبانی می کند.

کابل USB Type-C به لحاظ نحوه اتصال مشابه کابل لایتنینگ کمپانی اپل بوده و حالت برگشت پذیر دارد. به عبارت دیگر در پورت های دیگر هنگام وارد کردن کابل USB کاربر ممکن است دو یا سه بار کابل را برگرداند تا وارد پورت شود. اما در کابل Type-C همانند کابل لاتنینگ، امکان وارد کردن کابل از هر دو طرف به پورت دستگاه وجود دارد. این ویژگی به عنوان یکی از قابلیت های بسیار پرطرفدار کابل های Type-C به شمار می رود.

گفتیم که کابل های Type-C کم کم رواج می یابند و احتمالا در آینده ای نزدیک شاهد خواهیم بود که این نوع کابل به عنوان یک رابط استاندارد جهانی در همه دیوایس های الکترونیکی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. اما امروزه نیز دستگاه های بسیاری به جهت سرعت و کیفیت بسیار بالای آن به رابط Type-C مجهز شده اند. اما دستگاه های بسیاری نیز وجود دارند که فاقد پورت یو اس بی نوع C می باشند. به همین جهت مبدل هایی به منظور تبدیل این پورت به پورت های دیگری همچون HDMI و DisplayPort وجود دارد تا با استفاده از این مبدل ها هر دستگاهی را به ورودی های Type-C متصل نمود.

USB Type-C از منظر اتصالات برقی از USB 3.0 پشتیبانی می کند. اما اگر این یو اس بی با طراحی بیضی مانند USB Type-C سازگارنبوده و همخوانی نداشته باشد باید از مبدل ها و آداپتورهای مناسبی جهت اتصال به آن استفاده کرد. اغلب لپ تاپ های امروزی از درگاه Type-C USB بهره می برند. اما استفاده ای که از این پورت می شود تنها به انتقال داده ها و اطلاعات محدود شده است. این در حالی است که از کابل های Type-C به علت توان بالایی که در حمل جریان دارند می توان به عنوان ورودی شارژر لپ تاپ استفاده نمود. به عنوان مثال کمپانی اپل برای نخستین بار در سال 2015 مک بوک های خود را به درگاه شارژ Type-C مجهز نمود. پس از اینکه اپل از این فناوری پیشرفته در مک بوک های خود بهره برد؛ تولیدکنندگان دیگری همچون سامسونگ و مایکروسافت نیز در لپ تاپ های خود از این فناوری استفاده کردند. با توجه به اینکه استفاده از USB Type-C به عنوان پورت شارژر قابلیت هایی نظیر افزایش سرعت شارژ دیوایس را به همراه دارد به احتمال زیاد در آینده ای نزدیک شاهد منسوخ شدن پورت های قدیمی و استفاده از پورت Type-C به عنوان ورودی شارژر لپ تاپ خواهیم بود.

اغلب لپ تاپ های امروزی حتی بعضی از لپ تاپ هایی که جدیدا تولید شده اند فاقد مبدل هایی جهت تبدیل پورت های مختلف به یکدیگر می باشند و باید خود کاربر چنین مبدلی را از بازار تهیه کند. به عنوان نمونه اگر به فروشگاه های اپل نگاهی بیاندازید مشاهده خواهید کرد که این شرکت کابل های یو اس بی و مبدل هایی را جهت اتصال کابل های Type-C به پورت های دیگری نظیر Ethernet و Lightning عرضه کرده است. البته عرضه کابل ها و انواع مبدل تنها به اپل محدود نمی شود و بسیاری از آنلاین شاپ ها انواع مختلفی از این محصولات را ارائه می کنند. حتی برخی از این محصولات با استانداردهای قدیمی که تقریبا منسوخ شده اند و یا خیلی کم استفاده می شوند نیز سازگار می باشند. این امر موجب می شود تا کاربران دارای دیوایس های قدیمی تر نیز قادر به استفاده از سخت افزارهای به روزتر باشند.

یکی از ویژگی های خوب کابل های Type-C این است که با تمام دیوایس هایی است که به پورت Type-C USB مجهز شده اند سازگار است و از تمام مدل های Type-C USB پشتیبانی می کند. داک ها از لوازم جانبی کامپیوتر هستند که امکان شارژ کردن لپ تاپ و استفاده از چند نمایشگر بصورت همزمان را برای کاربر فراهم می کنند. همچنین این وسیله تعداد پورت بیشتری مانند Ethernet، USB 3.0، HDMI و حتی VGA را در اختیار کاربر قرار می دهد. در سال های اخیر استفاده از داک ها و هاب های یو اس بی بسیار رواج داشته است. خوشبختانه این گجت ها تا حد زیادی با یو اس بی های نوع C سازگار می باشند. از این رو تهیه تنها یک پورت USB Type-C تمام نیاز شما را برطرف خواهد کرد.

در قسمت های قبل به ویژگی ها و نقاط قوت یو اس بی تایپ سی اشاره شد. باتوجه به توانمندی ها و قابلیت هایی که برای کاربران فراهم می کند لزوم استفاده از کابل ها و پورت های Type-C بیش از پیش احساس می شود. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به انواع مبدل های Type-C و با کارکردهای آن ها آشنا خواهیم شد:

دیوایس های سازگار با OTG می توانند از مبدل های USB Type-C به USB 2.0 بهره ببرند. این مبدل ها برای دستگاه هایی همچون اسمارت فون ، تبلت و سایر دستگاه های مجهز به درگاه Type-C مناسب هستند و عمدتا جهت انتقال فایل ها و شارژ دستگاه به کار می روند. برای استفاده از مبدل USB Type-C به USB 3.0 نیز همچون مدل قبلی باید دستگاه از OTG پشتیبانی کند. البته سرعت انتقال اطلاعات در استاندارد USB 3.0 بسیار بیشتر از USB 2.0 می باشد.

همچنین از مبدل های USB Type-C به HDMI برای اتصال دیوایس های دارای پورت Type-C به نمایشگرهای دارای ورودی HDMI استفاده می شود. در اتصال نمایشگرهایی با ورودی VGA نیز بدون نیاز به نصب یک نرم افزار یا راه اندازی درایور خاصی و تنها با اتصال کابل به سیستم و با استفاده از مبدل USB Type-C به VGA می توان این کار را انجام داد.

همچنین برای اتصال مموری کارت ها، فلش مموری ها و شارژ دیوایس هایی که دارای پورت Type-C می باشند می توان از مبدل های USB Type-C به micro USB استفاده نمود. امروزه انواع مختلفی از مبدل های تایپ سی به بازار عرضه شده است که از میان آن ها می توان به مبدل Type-C به HDMI-VGA ، مبدل Type-C به Type-C / USB3.0 /RJ45 ، مبدل USB-C به HDMI/USB/LAN ، کابل تبدیل USB-C به AUX، تبدیل TYPE-C TO VGA و ... اشاره کرد.