کابل ارتباطی کامپیوتر / connection cables
زیرشاخه ها
کابل VGA و DVI
کابل های (Digital Visual Interface) یا همان DVI جزئی از کابل های رایانه ای می باشند. این کابل ها درواقع جایگزینی برای اتصالات آنالوگ بوده و به منظور جایگزینی برای کابل های VGA تولید شده اند. باتوجه به پیشرفت تکنولوژی و ظهور صفحه نمایش های دیجیتالی باکیفیت تر مانند پنل های ال سی دی و گسترش نمایشگرهای خانگی از کابل های DVI برای اتصال این نمایشگرها به رایانه استفاده می شود. به عبارت دیگر این درگاه از یک منبع ویدئویی دیتاهای تصویری را به دستگاه های پخش مانند نمایشگرها و پروژکتورها منتقل می کند.
کابل های DVI به سه دسته مختلف تقسیم بندی می شوند:
کابل DVI-A: این کابل وظیفه انتقال سیگنال های آنالوگ را برعهده دارد و سازگاری کابل های DVI با سیگنال های آنالوگ را ممکن می سازد. به عبارت ساده تر کابل DVI-A به عنوان یک مبدل برای نمایشگرهای LCD کیفیت پایین نسل قبل و نمایشگرهای CRT عمل می کند.
کابل DVI-D: از کابل های DVI-D برای انتقال سیگنال های جدیدتر استفاده می شود.
کابل DVI-I: این دسته از کابل های DVI قادر هستند تا علاوه بر سیگنال های آنالوگ، سیگنال های جدیدتر را نیز انتقال دهند. برای استفاده از کابل های DVI به این نکته توجه داشته باشید که دستگاه شما باید یا ورودی VGA و یا دارای پورت DVI باشد تا با استفاده از این کابل ها آن ها را به ترتیب به DVI یا VGA تبدیل کرد. در غیر اینصورت این مبدل ها به درد شما نمی خورد. با عرضه نسل جدید نمایشگرها مانند تلوزیون های هوشمند HD و FULL-HD و نیز پلیرهای Blu-ray که از رابط های HDMI و DisplayPort پشتیبانی می کنند، استفاده از کابل های DVI در نمایشگرها تقریبا منسوخ شد. اما با این حال در دیوایس هایی مانند صفحه نمایش رایانه های خانگی که فاقد اسپیکر می باشند، هنوز هم کابل DVI یک گزینه محبوب بنظر می رسد. همچنین در اغلب ویدئو پروژکتورهای قدیمی نیز می توان از این کابل ها استفاده کرد.
کابل های DVI درواقع نسخه ارتقا یافته کابل های VGA می باشند. این کابل ها قادرند در حالت دبل لینک حداکثر رزولیشن 2560 در 1600 پیکسل را پشتیبانی کنند که این مقدار بسیار بیشتر از کابل های VGA می باشد. اما با این حال با معرفی پورت HDMI که یک ورودی نسبتا جدید به شمار می رود دیگر کابل های DVI نیز کنار گذاشته شده اند زیرا رابط HDMI به لحاظ سرعت انتقال اطلاعات، پشتیبانی از رزولیشن های بالاتر و... عملکرد بسیار بهتری نسبت به DVI دارد.
کابل VGA کابل VGA (Video Graphic Array) از کابل های مورد استفاده در سیستم های کامپیوتری می باشد. این کابل با نام D-SUB نیز شناخته می شود و به منظور اتصال نمایشگر به کیس رایانه و نمایش داده ها و اطلاعات کامپیوتر بر روی نمایشگر مورد استفاده قرار می گیرد. کابل های VGA نخستین بار و در اواخر دهه 80 میلادی توسط IBM تولید و عرضه شدند. کابل های VGA تنها استاندارد موجود برای تصاویر آنالوگ می باشند و به خاطر ماهیت آنالوگشان، کیفیت تصاویر خروجی آن ها به طول و کیفیت کابل وابسته می باشد. تا پیش از معرفی کابل های جدید و پیشرفته تر کابل های VGA به عنوان یک استاندارد صنعتی شناخته می شدند و بسیار پرکاربرد بودند. اما امروزه تنها در نمایشگرها یا پروژکتورهای قدیمی که اغلب استفاده چندانی هم ندارند می توان پورت های VGA را یافت.
کابل VGA امکان پشتیبانی از 16 رنگ و با رزولیشن 480 در 640 پیکسل را دارا می باشد. همچنین کابل های VGA از قابلیتی به نام (Mode 13h) پشتیبانی می کردند. با فعال کردن این حالت، کابل های VGA با کاهش رزولیشن به 320 در 200 پیکسل، و پشتیبانی از 256 رنگ انقلابی در اواخر دهه 80 و اوایل 90 میلادی به پا کردند. از این قابلیت در حالت گیمینگ و یا حالت (Safe Mode) رایانه استفاده می شد. اتصالات موجود در این کابل متشکل از پانزده عدد پین می باشد. قابلیت انتقال سیگنال ویدیویی (RGBHV) از ویژگی های این کابل به شمار می رود. سه حرف اول این حروف بترتیب به معنای Red،Green و Blue می باشد. جالب است بدانید پین های بکار رفته در این کابل در سه ردیف پنج تایی مرتب شده اند که هریک از این ردیف ها نشانگر یکی از رنگ های قرمز، آبی و سبز (RGB) است. همچنین دو حرف دیگر نیز بترتیب به معنی (Horizontal Sync) و (Vertical Sync) هستند. خود کابل های VGA نیز معمولا به رنگ آبی می باشند.
درصورتی که دستگاه شما هم از رابط VGA و هم از رابط DVI پشتیبانی کند ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که استفاده از کدام کابل بهتر است؟ کابل VGA یا کابل DVI؟ توضیح دادیم که کابل های VGA برای انتقال سیگنال های آنالوگ و کابل DVI برای انتقال سیگنال های دیجیتال بکار می روند. بسیاری از کاربران فکر می کنند که تصاویر نمایش داده شده توسط کابل های انتقال دهنده سیگنال دیجیتال کیفیت بسیار بهتری خواهد داشت. درحالی که این درست نیست. درواقع کیفیت تصویر خروجی و وضوح آن تا حد زیادی به وضوح فیزیکی خود نمایشگر و کیفیت اصلی تصویری که از مبدا فرستاده می شود بستگی خواهد داشت. حال به سراغ پاسخ سوالی که مطرح شد می رویم. حقیقت این است که انتخاب کابل VGA و DVI تا حد زیادی به میزان نیازهای کاربر و دستگاه پخش کننده بستگی دارد. اگر دستگاه از رزولیشن پایین تری پشتیبانی می کند بهتر است از کابل های VGA استفاده شود. اما اگر منبع ورودی سیگنال نمایشگر با سیگنال های دیجیتالی سازگار باشد انتخاب کابل DVI، انتخاب مناسب تری است.
همچنین اگر دستگاه شما از کابل های VGA دو کاناله پشتیبانی کند با استفاده از این رابط ها می توانید به تصاویر 3D هم دسترسی داشته باشید. همچنین کابل های DVI دو کاناله نیز وضوح بالاتر را برای شما به ارمغان می آورند.
کابل HDMI
کابل HDMI که خلاصه شده (HDMI : High-Definition Multimedia Interface) می باشد، از پرکاربردترین کابل های صوتی و تصویری دنیای دیجیتال امروز به شمار می آید که وظیفه انتقال صدا و تصویر از دستگاه منبع (source) به نمایشگر را برعهده دارد.
امروزه کاربران زیادی به دلیل وجود قابلیت انتقال همزمان صدا و تصویر توسط کابل HDMI ، به جای کابل های صوتی و تصویری قدیمی تر، به خرید کابل HDMI روی آورده اند.
خرید کابل HDMI شما را از خرید چند کابل جداگانه برای انتقال صدا و تصویر به صورت مجزا بی نیاز می کند.
امروزه انواع کابل HDMI با ویژگی های مختلف به بازار عرضه شده است، که بسته به نیازهای گوناگون کاربران تولید شده اند.
قیمت کابل HDMI به کیفیت ساخت، طول و ویژگی هایی که شرکت سازنده در آن تعبیه کرده است، بستگی دارد. طول کابل اچ دی ام آی یکی از مهم ترین موارد تاثیرگذار در خرید آن است. لازم است طول کابل HDMI را بر حسب نیاز و فاصله دستگاه های دیجیتال منبع از نمایشگر تعیین کنید.
برای مثال برای اتصال کیس به مانیتور در یک کامپیوتر خانگی، یک کابل HDMI یک متری نیز کافی است، در حالی که در سالن های کنفرانس، کلاس های هوشمند، فروشگاه های بزرگ و دیگر مکان ها که ممکن است فاصله دستگاه منبع از نمایشگر زیاد شود، کابل HDMI با متراژ بالاتر نیاز است.
نسل کانکتور (ورژن) نیز از موارد مهم در قیمت کابل HDMI است. کابل های HDMI موجود در بازار به طور عمده در دو نسل HDMI VER 2.0 Cable و HDMI VER 1.4 Cable قابل خرید هستند.
کابل HDMI VER 1.4 دارای پهنای باند 10.2 گیگابیت بر ثانیه و HDMI VER 2.0 دارای پهنای باند 18 گیگابیت بر ثانیه است. هر دو نسل کابل HDMI، از رزولوشن 3840*2160 پیکسل پشتیبانی می کنند و به همین دلیل کابل های HDMI دارای کانکتور نسل 1.4 و 2.0، تحت عنوان کابل HDMI 4K به بازار عرضه می شوند.
یک کابل HDMI 4K امکان انتقال تصویر باکیفیت خارق العاده 4K را فراهم می سازد و به این ترتیب قادر خواهید بود تصاویر را باکیفیت بسیار عالی به نمایش بگذارید. این کابل ها همچنین قابلیت انتقال تصاویر در رزولوشن های پایینتر را نیز دارند و می توان تصاویر HD و Full HD را نیز به کمک این کابل ها منتقل کرد. کیفیت ساخت و جنس کابل HDMI هم در خرید یک کابل باکیفیت اثرگذار است.
بیشتر کابل های HDMI از جنس PVC ساخته می شوند. کابل HDMI جنس PVC ضمن برخورداری از مقاومت بالا، انعطاف پذیری مناسبی نیز دارد. کابل HDMI کنفی نیز دارای کیفیت بسیار عالی است و استحکام و انعطاف پذیری قابل توجهی دارد.
کانکتور کابل HDMI از جنس فلزات گوناگون ساخته می شود. کابل HDMI طلایی یا HDMI Gold plate کابلی است که از روکش طلا در ساخت کانکتورهای آن استفاده شده است. کابل HDMI طلایی انتقال سیگنال به صورت کاملا پایدار و فاقد نویز را برای شما فراهم می کند. پوشش اطراف کانکتور های HDMI نیز معمولا از جنس فلز و پلاستیک ساخته می شود که طبیعتا نوع فلزی از مقاومت بالاتری برخوردار است.
کابلHDMI شیلد دار از انواع محبوب کابل HDMI موجود در بازار است که در لایه های درونی آن، از فویل فلزی استفاده شده است. این فویل فلزی از نفوذ و تاثیرگذاری امواج الکترومغناطیسی بر سیگنال عبوری از کابل جلوگیری می کند. خرید کابل HDMI شیلددار برای مکان هایی که تعداد زیادی کابل مجاورت کابل HDMI قرار می گیرد، انتخاب مناسبی است.
دسته ای از کابل های HDMI بازار، کابل HDMI برد دار نام دارند. کابل HDMI برد دار، همانطور که از نامش پیداست، در ساختار خود دارای برد الکترونیکی است که سیگنال را تقویت می سازد و از افت کیفیت تصویر (به ویژه در متراژ های بالا) جلوگیری می کند.
کابل HDMI optical fiber یا همان کابل HDMI فیبر نوری، با فناوری فیبرنوری ساخته شده اند که اتصالی پایدار را برای انتقال داده های صوتی و تصویری فراهم می کنند.
کابل های HDMI در فروشگاه آسارایان در دسته بندی های مختلف موجود است. شما می توانید کابل های HDMI اصلی را از برندهای مشهوری مانند AMPLIFY، Baseus ، Faranet ، faratech ، K-NET PLUS ، KNET ، Orico ، P-net، Tsco ، UNITEK ، V-net و ... از آسارایان خریداری کنید. برای پوشش نیاز تمامی کاربران، قیمت کابل HDMI در متراژ 0.5 متر تا 70 متر در فروشگاه آسارایان بروز می باشد.
کابل USB
اکثر کامپیوترها و سیستم های الکترونیکی از پورت USB برخوردارند، کابلUSB جهت انتقال اطلاعات و نیز شارژ سیستمهای الکترونیکی کاربرد دارد. انواع کابل USB جدید نیز دارای سرعتی بیشتر در انتقال اطلاعات میباشند.
نظر به اینکه تقریبا همه وسائل الکترونیکی نیازمند به یک جزء خاص (کابل USB) هستند که این قطعه سبب ارتباط با سایر دستگاههای الکترونیکی میگردد، در این مطلب سعی میکنیم به معرفی و توضیح انواع کابل و پورت USB بپردازیم.با آسارایان همراه باشید.
مدل های گوناگون کابل های یو اس بی (USB)
واضح است که کابلهای USB در همه کشورها استفاده شده و همه کاربران به طور معمول روزانه از آن ها استفاده میکنند، به عنوان نمونه کابلهای USB مدل شارژر موبایل جهت شارژ نمودن گوشی همراه استفاده می شوند. این کابلها دارای مدلهای متنوعی میباشند. همانگونه که آشکار است، هر مدل از کابلهای USB دارای عملکردی متفاوت بوده و فعالیتی بخصوص را انجام می دهند که عموما اکثر این تفاوت ها درنحوه پشتیبانی از فناوری های نوین میباشند. در این مقاله لیستی از رایج ترین مدل-های کابل USB را آماده نموده ایم که به بررسی آن میپردازیم.
Type-A : به نوعی استاندارد برای کابل ها گفته میشود. اغلب سیستم ها و لپ تاپ ها از یک پورت مختص USB-A برخوردارند، این مدل کابلها اکثرا جهت لوازم جانبی استفاده می گردند و همچنین می توانند در کنسول ها ، تلویزیون ها و سایر سیستمها به کار بروند. این مدل کابلها تنها در یک مسیر بوده و به صورت یک طرفه هستند.
Type-B : این نوع کابل دارای طراحی و ابعاد مربعی شکل بوده که اکثرا جهت استفاده در پرینترها و سیستم هایی که در آنها قدرت یا جریان وجود دارد طراحی شدهاند. ناگفته نماند که از این گونه امروزه کمتر استفاده شده زیرا با پیشرفت فناوری اکثر سیستمها در حال حاضر دارای کابل هایی کوچک تر هستند.
Mini-USB : نوعی استاندارد کانکتور و اتصال دهنده با سایز کوچک در موبایل های هوشمند پیش از micro-USB میباشند. این نوع کابل نیز امروزه بلااستفاده بوده، اگرچه امکان دارد این مدل از کابل USB هنوز هم در بعضی از دوربین های حرفه ای، کنترلر پلی استیشن 3 ، MP3 پلیر ها و غیره دیده شوند.
Micro-USB : این نوع استاندارد امروزه در میان سیستمهای موجود محبوب میباشد و در موبایل های هوشمند و نیز سیستم های قابل حمل (هارد اسکترنال) مورد استفاده قرار میگیرند. سایز این کابلها از mini-USB نیز نیز کوچک تر بوده و کاربران قادر خواهند بود این نوع کابل در بعضی از موبایل ها ، تبلت ها ، کنترلرهای بازی مشاهده نمایند. ناگفته نماند که بعضی از این انواع امروزه به USB-C منتقل شده اند.
Type-C : به روزترین مدل کابل و استاندارد در میان کابل های USB موجود میباشند، این کابلها به صورت دو طرفه بوده و می توانند با سرعت بالاتر و قدرتی بیشتر داده ها و اطلاعات را در میان دستگاه ها جابجا نمایند. این مدل اکثرا در موبایل های هوشمند و لپ تاپ های به روز مشاهده شده که از آن قبیل میتوان به مک بوک، گوشی های Pixel ، کنترلر Nintendo Switch Pro اشاره نمود.
سرعت کابل های USB
سرعت کابل های USB فقط از عوامل مهم در استفاده از آنها محسوب میگردد زیرا که استاندارد های متنوعی جهت هر USB وجود دارد و هرنوع کابل USB از سرعتی بخصوص برخوردار است. اتصال کابل تنها به معنی به کارگیری یک استاندارد بخصوص نبوده و سه استاندارد مهم جهت سرعت کابل های USB تعریف گردیده است که از عبارتند از:
USB 1.x : نوعی استاندارد قدیمی است که در نسل های پیشین استفاده می گردید و در حال حاضر به احتمال بسیار اندکی در جامعه مشاهده میشود.
USB 2.0 : این نوع کابل در واقع از انواع دیگر کابل ها پشتیبانی می نماید، که از آن قبیل میتوان به کابل های Mini و Micro ، و نیز USB OTG اشاره نمود. شایان ذکر است که امروزه این استاندارد از لحاظ سرعت در مقایسه با استانداردهای نوین از سرعتی پایینتر جهت انتقال اطلاعات برخوردار است. USB 2 در فلش های مدل پیشین، میکروفونها ، کیبورد و ارزان قیمتتر مشاهده میگردد.
همچنین چنانچه از سیستم ها و لپ تاپ های نسل جدید استفاده شود مشاهده خواهید نمود که فاقد پورت USB 2 هستند و یا اگر دارای 1 پورت باشند آن پورت مربوط به USB 2 است. اما چنانچه سیستمی قدیمی باشد عموما تمام پورت های آن USB 2 می باشند.
USB 3.x : این استاندارد در واقع استاندارد فعلی جهت USB ها بوده و دارای سرعت بالاتری در مقایسه با USB 2.0 است. این مدل عموما در هارد های اکسترنال و فلش های به روز مشاهده می گردد و به آسانی USB 3 با کمک رنگ آبی آن قابل شناسایی است. در اکثر USB 3 ها علامت SS در کنار آنها قابل مشاهده بوده که به معنای Super Speed و یا سرعت بالا است.
هم اکنون سیستمها ها و لپ تاپ های نسل جدید حداقل یک پورت USB 3 هم دارند. چنانچه دارای یک فلش USB 3 باشید قادر خواهید بود شاهد سرعتی بسیار بالا باشید USB3.1 و USB3.2 از به روزترین کانکتورهای منتشر شده بوده و میتوانند فایلهای بزرگ را با سرعت 1.25 گیگابایت بر ثانیه به 2.5 گیگابایت در ثانیه منتقل نمایند.ددستگاه های USB 2 در پورت های USB 3 نیز قابل استفاده بوده و یا یک دستگاه USB 3 در پورت USB 2 تعبیه میگردد ولی سرعت انتقال آن به اندازه سرعت دو دستگاه USB 3 نخواهد بود.
کابل USB-C
USB-C که امروزه در سیستمها استفاده های متنوعی دارد در آینده نیز پیشرفت بیشتری خواهد داشت. این نوع کابل کوچک تر، دوطرفه و و دارای سرعتی بالا در منتقل نمودن دادهها میباشد. USB-C همچنین قدرت بالاتری را در مقایسه با نسخه های پیشین USB دارد. در حقیقت، کمپانی اپل در MacBook فقط یک پورت را جهت USB-C مشخص نموده است اگرچه امروزه در MacBook Pro چندین پورت USB-C مشاهده میگردد.
جدا از انتقال اطلاعات و دادهها ، USB-C قادر به شارژ سیستم ها نیز می باشد، یک کابل تحت عنوان خروجی در مانیتور استفاده شده و حتی در موارد بیشتر بکار میرود! علیرغم USB-A کابل های دارای کانکتور USB-C دارای یک بهره برداری کامل هستند.
انتقال کابل های USB-C به USB-A هم رایج بوده ، زیرا این امکان را فراهم مینمایند تا در سیستم های قدیمی تر نیز قابل استفاده باشند. این امکان نیز وجود دارد که تلفن همراه و یا حتی بعضی از تبلت های نسل جدید از تکنولوژی USB-C جایگزین micro-USB بشوند. در بعضی از لپ تاپ ها نیز پورت USB-C پشتیبانی می گردد. بدان سبب که USB-C هنوز جهانی نشده است، امکان دارد کاربران جهت استفاده از آن نیازمند تهیه کابل مبدیل USB-C به USB-A بشوند.
USB On-The-Go بررسی و نحوه استفاده آن
USB On-The-Go یا (OTG) به نوعی استاندارد در تمام تلفنهای اندرویدی اتلاق میشود. به عنوان نمونه چنانچه کاربری یک دستگاه خارجی یا درایو اکسترنال را تهیه نموده باشد و همچنین دارای موبایل هوشمند و یک لپ تاپ نیز باشد و بخواهید اطلاعات و فایل های مورد نیاز خود را از درایو اکسترنال به موبایل خود انتقال دهد بهترین روش این است که نخست اطلاعات مورد نیاز را وارد لپ تاپ نموده و سپس از لپ تاپ خود دادهها را به موبایل انتقال دهد.
با کابل USB OTG ، یک موبایل هوشمند قادر است شامل یک هارد اکسترنال باشد. در نتیجه دیگر نیازی به لپ تاپ جهت انتقال دادهها نخواهد داشت. البته این فقط یکی از زاه ها و کاربرد های کابل OTG میباشد.
موارد مهم پیش از تهیه کابل مورد نظر
چنانچه شما دارای یک موبایل اندرویدی و یا تبلت قدیمی باشید ، آشکار است که از کابل micro-USB استفاده می نمایید. این مدل کابل در باتری های چنتایی ، اسپیکرهای بلوتوثی و مشابه آنها به کار رفته و استفاده می گردد. کاربرانی که تمایل به استفاده از گجت های متنوع و فراوان هستند خواهند توانست تعداد زیادی micro-USB را نیز جمع آوری نمایند زیرا در هر دستگاهی همراه هستند.
از آنجا که این کابل ها دارای قابلیت تبدیل میباشند، کاربران قادر خواهند بود از کابل های متنوعی جهت تبدیل در سیستم های گوناگون استفاده نمایند. در هنگام تهیه یک کابل جدید، کاربران اغلب متمایل به تهیه جنسی ارزانتر هستند. اما این نگرش همیشه هم خوب نبوده و ممکن است نتیجه صحیحی را به دنبال نداشته باشد! کابل های دارای قیمت پایین تر اغلب مشکلات بیشتری را برای کاربران به دنبال دارند. این مسائل می توانند مواردی از قبیل شارژ آهسته موبایل، فعالیت و کارایی غیرقابل اعتماد باشند. اگرچه عوامل دیگری نیز ممکن است رخ دهند که بدترین آن ها آتش گرفتن کابل است که اکثرا در کابل های USB-C قابل مشاهده است.
در روز های نخست تولید و ارائه انواع USB-C در بازار، اکثر کاربران به دنبال شایعاتی تصور مینمودند که این نوع از کابل امکان آسیب به سیستمها را دارند. اگرچه امروزه کابل ها دیگر با این مسائل روبرو نیستند. قابل ذکر است که همیشه این کابلها لازم نیست از کمپانی سازنده موبایل هوشمند خود تهیه شوند زیرا که انتخاب نوع و یا برندهای معروف ممکن است برای کاربران بهتر باشد. اگرچه امکان دارد این محصولات از لحاظ قیمتی باهم تفاوت داشته باشند ولی هنوز هم ارزش خریداری را خواهند داشت!
مورد دیگری که در تهیه یک کابل اهمیت خواهد داشت “سایز” آن است. همانگونه که آشکار است کابل های کوتاه جهت جابجایی و حمل و نقل بسیار عالی میباشند! ولی این موضوع خود سبب می گردد برای استفاده از موبایل هوشمند خود در حال شارژ مجبور به ایستادن باشید و یا لازم باشد که کاربر در کنار شارژر گوشی خود منتظر بماند. با این وجود کابل هایی نیز که دارای طول زیاد باشند ممکن است تولید مشکل نموده و از لحاظ حمل و نقل اندکی برای کاربران دشوار باشند.
کابل پرینتر
کابل های ورودی که با نام پورت ورودی هم شناخته می شوند درواقع واسطی هستند که به عنوان یک رابط سخت افزاری مورد استفاده قرار می گیرند. کابل پرینتر (چاپگر) نیز در این دسته قرار گرفته و دستگاه هایی همچون پرینتر را به کامپیوتر یا لپ تاپ متصل می کند. جالب است بدانید که کابل پرینتر علاوه بر چاپگر برای اتصال انواع دیگری از دستگاه های جانبی به رایانه نیز مورد استفاده قرار می گرفت. البته امروزه با ظهور پورت های USB دیگر به ندرت شاهد استفاده ی عمومی از این کابل ها می باشیم.
پورت های پرینتر با نام دیگری همچون پورت parallel (پورت موازی) نیز شناخته می شوند. درگذشته اغلب چاپگر ها به کابل های پارالل و سریال مجهز بودند و اتصال چاپگر به رایانه از این طریق صورت می گرفت. پورت های سریال نیز نوع دیگری از کابل های ارتباطی می باشند که اغلب برای اتصال وسایلی نظیر Mouse و Modem به کامپیوتر استفاده می شدند. البته امروزه این پورت ها منسوخ شده اند و ممکن است آن ها را در چاپگرهای قدیمی مورد استفاده در برخی ادارات ببینیم.
این روزها پورت های جدیدتر و با فناوری های پیشرفته تر همچون پورت های Ethernet ، USB و Wireless جایگزین کابل های پارالل و سریال شده اند. از میان کابل های جدیدی که عرضه شده اند محبوب ترین و گسترده ترین کابل ارتباطی مربوط به پورت های USB می باشد. امروزه تقربیبا تمامی دستگاه های الکترونیکی مانند اسمارت فون ها، رایانه ها، لپ تاپ ها، تبلت ها و حتی چاپگرها دارای ورودی از نوع USB می باشند. با اینکه امروزه پورت های USB بسیار فراگیر شده اند اما هنوز هم استفاده از کابل پرینتر به ویژه برای اتصال پرینتر به رایانه بسیار متداول است. از این رو تا انتهای این مقاله ی کوتاه با ما همراه باشید.
پورت پارالل (موازی)
پورت چاپگر از نوع پورت های موازی می باشد. پورت های موازی نخستین بار توسط کمپانی نام آشنای IBM و برای اتصال چاپگرها به رایانه تولید شد. شروع ایده ی تولید پورت های موازی به زمانی باز می گردد که شرکت IBM درصدد طراحی و تولید رایانه های شخصی بود. این شرکت لزوم استفاده از پرینترهای کمپانی سنترونیکس را درک کرده بود. از طرف دیگر IBM قصد نداشت تا از پورت هایی که در این چاپگرها مورد استفاده قرار می گرفت را در طراحی خود استفاده کند.
از این رو طراحان و مهندسین این شرکت به منظور اتصال چاپگر به رایانه از دو کانکتور ۲۵ پین و ۳۶ پین استفاده کردند. پس از مدتی سایر تولیدکنندگان چاپگرها نیز به این نوع پورت ها روی آوردند و استفاده از آن ها به یک استاندارد جهانی بدل شد. اما علت موازی نامیدن این کابل های ارتباطی از این جهت است که هنگامی که اطلاعات از سوی کامپیوتر به چاپگر یا هر وسیله ی جانبی دیگری که از طریق پورت های موازی به کامپیوتر متصل شده اند ارسال می شود، حجم دیتای منتقل شده در هر لحظه ۸ بیت است که این ۸ بیت هم بصورت موازی به دستگاه جانبی ارسال می شود. یک کابل موازی یا پالل قادر است در هر ثانیه ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوبایت داده ارسال کند.
کاربرد کابل چاپگر
گفتیم که کارکرد اصلی کابل های چاپگر اتصال آن ها به کامپیوتر می باشد. با این حال تا قبل از عرضه ی کابل های USB، کابل های چاپگر اصلی ترین کابل ارتباطی برای انتقال دیتا های موازی بین دستگاه های جانبی همچون اسکنرها، مودم ها، نمابرها و رایانه بوده است.
پورت USB برای پرینتر
درگذشته اغلب چاپگر ها به کابل های پارالل و سریال مجهز بودند و اتصال چاپگر به رایانه از این طریق صورت می گرفت. پورت های سریال نیز نوع دیگری از کابل های ارتباطی می باشند که اغلب برای اتصال وسایلی نظیر Mouse و Modem به کامپیوتر استفاده می شدند. البته امروزه این پورت ها منسوخ شده اند و ممکن است آن ها را در چاپگرهای قدیمی مورد استفاده در برخی ادارات ببینیم.
این روزها پورت های جدیدتر و با فناوری های پیشرفته تر همچون پورت های Ethernet ، USB و Wireless جایگزین کابل های پارالل و سریال شده اند. از میان کابل های جدیدی که عرضه شده اند محبوب ترین و گسترده ترین کابل ارتباطی مربوط به پورت های USB می باشد.
کابل USB برای پرینتر
کابل یو اس بی پرینتر درواقع یکی از لوازم جانبی می باشد که برای اتصال انواع سیستم های کامپیوتری من جمله رایانه های شخصی، لپ تاپ ها و مَک، به سایر گجت هایی که دارای ورودی پرینتر می باشند بکار می رود. ساختار فیزیکی این کابل ها معمولا به این شکل است که یک سر دارای کانکتور USB type A معمولی با ورژن 2.0 یا 3.0 می باشد و سر دیگر دارای کانکتور USB type B می باشد که به چاپگر متصل می شود.
متاسفانه اغلب تولیدکنندگان چاپگر کابل USB را در کنار محصول قرار نمی دهند و خریدار خودش مجبور است این کابل را جداگانه تهیه کند. در خرید کابل های USB باید به این نکته ی مهم توجه داشت که ورژن کابل USB رایانه ی شما باید با کابل USB چاپگر یکسان باشد. به عبارت دیگر اگر پورت رایانه ی شما از ورژن 2.0 پشتیبانی کند حتما باید کابل نیز ورژن 2.0 باشد و یا اگر پورت رایانه ی شما با ورژن جدیدتر (USB 3.0) که سرعت انتقال بالایی هم دارد، سازگار باشد باید به دنبال یک کابل USB 3.0 باشید.
کابل صدا Sound
کابل های صوتی از پرکاربردترین کابل های مورد استفاده در میان کابل های کامپیوتری می باشند. از این کابل برای اتصال لوازم مختلفی نظیر رایانه ، لپ تاپ، اسمارت فون و تبلت به پلیرهایی مانند اسپیکر، پخش کننده اتومبیل و یا هر دیوایس الکترونیکی که از جک 3.5 میلی متری پشتیبانی کند؛ استفاده می شود. این دسته از کابل ها با عنوان کابل AUX شناخته می شوند. AUX از سه حرف اول کلمه Auxiliary که به معنای «کمکی» می باشد گرفته شده است. شاید علت این نام گذاری در این است که کابل های AUX امکان اتصال پلیرهای مختلف را به دستگاه های دیگری همچون انواع بلندگوها و اسپیکرها را فراهم می سازند و به کاربر کمک می کنند تا فیلم یا موسیقی موردنظر خود را با کیفیت و وضوح بالاتری ببیند یا بشنود.
همانطور که گفتیم این کابل ها بسیار پرطرفدار و پرکاربرداند و تقریبا در همه جا مورد استفاده قرار گرفته و توسط اکثر دیوایس ها پشتیبانی می شوند. امروزه اکثر افرادی که اتومبیل دارند با تهیه یک کابل AUX و با وصل کردن آن به پلیر دستگاه و گوشی هوشمند، خود را از تهیه فلش مموری یا CD و DVD بی نیاز کرده اند.
باتوجه به اینکه قیمت یک کابل AUX نسبت به یک فلش مموری قیمت بسیار پایین تری دارد؛ خرید و استفاده از این کابل ها بسیار رایج شده است و دیگر کمتر اتومبیلی را می توان یافت که به چنین کابلی مجهز نشده باشد. از طرف دیگر این کابل ها در طول و ابعاد مختلفی عرضه می شود که امکان مدیریت آن ها را ممکن می سازد. در ادامه بصورت جزئی تر به بررسی این ویژگی کابل های AUX خواهیم پرداخت. با آسارایان همراه باشید.
انواع کابل صدا
بطور کلی کابل های AUX در دو مدل 3.5 میلی متری و مدل اپتیکال تولید و عرضه می شوند. احتمالا برای بسیاری از شما این سوال پیش بیاید که تفاوت این دو مدل در چیست. برای پاسخ به این سوال باید وارد جزئیات شده و انواع کابل های AUX را بشناسیم:
جنس بدنه اکثر کابل های AUX از پلاستیک و یا در برخی مواقع از فلز می باشد. یک سر این کابل ها دارای نوک فلزی می باشد. این نوک فلزی کارکردهای متفاوتی دارد و برحسب آن کابل های AUX در سه دسته کابل AUX یک خط، دو خط و سه خط عرضه می شوند.
کابل نری AUX یک خط مونو: دسته اول کابل های AUX بر روی نوک فلزی خود یک خط دارند. این خط نوک فلزی را به دو بخش تقسیم می نماید. همانطور که دیدید در کنار اسم کابل های AUX یک خط عبارت «مونو» نیز ذکر شده است. علت این است که پخش و انتقال صدا در این دسته از فیش های AUX بصورت مونو می باشد. در پخش صدا بصورت مونو، تمامی صداهایی که در فایل وجود دارد بصورت یکسان پخش می شود و هیچ گونه تفکیک صدا وجود ندارد.
کابل نری AUX دو خط استریو: دسته دوم کابل های AUX در قسمت نوک فلزی خود دارای دو خط می باشند که این دو خط نوک فلزی مذکور را به سه بخش مختلف تقسیم کرده است. هریک از این بخش ها کارکرد های مختلفی دارند. یک بخش جهت پخش صدا از کانال سمت راست، دیگری برای پخش از کانال سمت چپ و بخش اخر جهت پخش صدا از هر دو کانال می باشد. بنابراین پخش صدا از طریق این کابل ها بصورت دو کاناله و تفکیک شده خواهد بود. از این رو کابل AUX دو خط قابلیت پخش و انتقال صدا بصورت «استریو» را دارا می باشد.
کابل نری AUX سه خط هندزفری: نام دیگر این کابل ها فیش تعمیری هندزفری نیز می باشد. این کابل ها دارای سه خط بر روی نوک فلزی خود می باشند. از این رو نوک فلزی این کابل ها به چهار بخش تقسیم می شود. سه بخش اول قابلیت پخش و انتقال صدا بصورت استریو را برای این کابل به ارمغان آورده است و قسمت چهارم صدای میکروفون را همزمان و همراه با صدای استریوی هدفون منتقل می کند.
جک مادگی AUX دو و سه خط: این جک هم بصورت دو خط و هم بصورت سه خط موجود است به عنوان ورودی کابل نری AUX مورد استفاده قرار می گیرد. این دسته از کابل های AUX در اکثر دستگاه های الکترونیکی همچون انواع گوشی های هوشمند، تبلت ها، اسپیکرها، آمپلی فایرها و... وجود دارد.
کابل 3.5 میلی متری AUX: از استاداردترین و رایج ترین کابل های AUX است که تقریبا در تمامی دستگاه هایی که دارای جک 3.5 میلی متری می باشند مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این کابل ها از ورودی و خروجی صدای استریو پشتیبانی می کنند.
کابل AUX نوری: این کابل ها از جنس فیبر نوری می باشند. کابل AUX نوری از با کیفیت ترین کابل های انتقال صدا در بازار است که قابلیت ارسال سیگنال های خام دیجیتالی را دارد. این درحالی است که کابل های AUX استاندارد 3.5 میلی متری توان ارسال سیگنال های تبدیل شده آنالوگ را دارد. از این رو برخلاف کابل های AUX 3.5 میلی متری که در همه جا به کار می روند؛ کابل AUX نوری تنها در دستگاه هایی که دارای درگاه ورودی و خروجی فیبر نوری می باشند قابل استفاده است.
طول کابل AUX:
بطور معمول طول کابل های AUX به یک تا یک و نیم متر می رسد. با این حال برخی از تولیدکننده ها کابل های طویل تری تولید می کنند که طولشان به 6 متر نیز می رسد. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت تاثیر طول کابل های AUX بر دوام و ماندگاری آن ها است. علاوه بر این هر چقدر طول یک کابل AUX بیشتر باشد حرکت سیگنال های منتقل شده در طول کابل کند تر خواهد بود. به عبارت دیگر طول زیاد کابل باعث افزایش مقاومت آن در برابر جریان می شود. البته لازم به ذکر است که افزایش مقاومت کابل تاثیری بر کیفیت صدای انتقال یافته نخواهد داشت.
برای افزایش طول کابل ها AUX چه باید کرد؟
در قسمت قبل گفتیم که برخی از کابل های AUX بیش از 6 متر طول دارند. اما گاهی ممکن است این متراژ هم کافی نبوده و به یک کابل درازتر نیاز داشته باشیم. از این رو مبدل هایی جهت طویل تر شدن کابل های AUX تولید شده است تا این مشکل احتمالی کاربران نیز برطرف گردد. این مبدل ها نوعی از کابل های AUX می باشند که دارای یک جک نر و یک سوکت ماده بهره می برند که با اتصال به یکی از سوکت های پخش کننده از یک طرف و اتصال به جک های کابل AUX اصلی طرف دیگر، مشکل شما را برطرف می کنند.
شما می توانید این مبدل ها را از فروشگاه های لوازم جانبی موبایل و کامپیوتر مانند آسارایان تهیه نمایید.
کابل کی وی ام KVM
کابل KVM یک ابزار کاربردی است که در اتصالات کامپیوتری بکار می رود. عبارت KVM از سر واژه های (Keyboard, Video, Mouse) گرفته شده است. این کابل با اسم KVM Switch و PC Switch نیز در بازار شناخته می شود. کاربرد این کابل نسبت به سوییچ های دیگر نظیر Data Switch و سوییچ های متداول شبکه کمی متفاوت تر است.
وظیفه اصلی کابل های KVM کنترل و مدیرت چندین رایانه ازطریق یک کیبورد، ماوس و نمایشگر است. به عنوان مثال فرض کنید که یک کاربر دارای دو یا سه سیستم می باشد. برای استفاده از هر یک از این سیستم ها نیازمند کیبورد، ماوس و نمایشگر جداگانه است. این کار در عمل بسیار پرهزینه است. همچنین باتوجه به محدودیت فضا در اکثر محیط های کاری و حتی منازل ایده استفاده از چندین نمایشگر و کیبورد چندان منطقی و عملی بنظر نمی رسد. در چنین شرایطی کابل های KVM می توانند این مشکل را برطرف نمایند.
به کمک KVM Switch دیگر نیاز نیست که برای استفاده از هر کیس، ابزارهای جداگانه ای تهیه کرد. اهمیت این کابل و سوییچرها برای شرکت ها و استارتاپ های امروزی دوچندان است. تصور کنید که در دیتا سنتر یک شرکت که ممکن است چندین سرور در آن وجود دارد استفاده از کابل و سوییچ KVM چقدر می تواند باعث کاهش هزینه ها و صرفه جویی در زمان و مکان برای این شرکت شود.
کابل های KVM متناسب با ورودی های مختلف طراحی و تولید می شوند. به همین دلیل این کابل ها با اغلب سیستم ها سازگار بوده و پاسخ گوی نیاز اکثر کاربران می باشد. یک کابل KVM که دارای درگاه VGA، پورت برای اتصال کیبورد و یک پورت برای اتصال ماوس از متداول ترین کابل های موجود در بازار است که امکان اتصال و استفاده از سوییچ های KVM Switch را ممکن می سازد. در ادامه با آسارایان همراه باشید تا شما را با کابل KVM آشنا سازیم.
طول کابل های KVM
کابل های KVM به مانند اکثر کابل های کامپیوتری در اندازه های مختلفی تولید می شوند. جهت استفاده از این کابل ها در متراژ های کوتاه ( در حدود هفت متر) می توانید از مدل های معمول و استاندارد این کابل استفاده نمایید. اما جهت استفاده در متراژهایی با طول بیش از هفت متر توصیه می کنیم به سراغ مدل های Cat5 بروید. این کابل ها که از لَن (LAN) استفاده می کنند می توانند اتصالی بدون هیچ گونه قطعی را برای شما به ارمغان بیاورند.
نکات مربوط به پورت های KVM
در دو سر کابل های KVM کد گذاری رنگی مجزایی جهت تشخیص بهتر آن ها استفاده شده است. در یک سر کابل رابط VGA و در سمت دیگر یک رابط PS2 برای کیبورد، یک رابط PS2 برای ماوس و رابط USB وجود دارد. همانطور که گفتیم کابل های KVM با ورودی های مختلف تولید می شوند تا با اغلب دیوایس ها سازگار باشند. در هنگام تهیه KVM Switch حتما به سازگاری این سوییچر با درگاه سیستم خود توجه کنید.
پورت های کامپیوتری دارای درگاه هایی نظیر PS2, USB و یا CAT5 می باشند. از این رو لازم است سیستم شما از درگاه های ورودی مدنظر سوییچ پشتیبانی کند. نکته بعدی که لازم است به آن توجه داشت سازگاری پورت ورودی نمایشگر است. اکثر نمایشگرها دارای درگاه VGA می باشند. با این حال ممکن است برخی از نمایشگرها دارای پورت DVI باشند. بنابراین پپیش از تهیه کابل و سوییچر KVM حتما از سازگاری آن با نمایشگر و سیستم خود مطمئن شوید.
کابل KVM USB در یک سر خود دارای یک رابط USB جهت اتصال ماوس یا کیبورد و یک رابط VGI برای ورود سیگنال تصاویر دارد. همچنین در سر دیگر این کابل یک رابط USB و یک رابط VGI وجود دارد.
آشنایی با مفهوم پورت
تعداد پورت های یک دیوایس PC Switch نشان دهنده تعداد کامپیوتر یا سیستمی است که می تواند میزبانی بکند. به عنوان نمونه اگر سوییچر شما دارای هشت پورت باشد بدین معنی است که شما می توانید از طریق یک کیبورد، یک ماوس و یک نمایشگر هشت سرور یا رایانه را مدیریت و کنترل کنید. یک PC Switch می تواند 2، 4، 8، 16 و یا 32 پورت داشته باشد. همچنین می توانید با استفاده از روش های کمکی نظیر Cascade و Daisy Chain برای مدیریت و کنترل بیش از 32 سرور یا کامپیوتر استفاده کنید.
نکات مربوط به خرید PC Switch
پیش از خرید PC Switch باید به این سوال پاسخ دهید که می خواهید چه تعداد سیستم را کنترل کنید و به چند پورت نیاز دارید؟ زیرا اگر تعداد پورت های مورد نیاز شما کم باشد می توانید به سادگی و بدون اینکه نرم افزار خاصی را نصب کنید و تنها با استفاده ازهات کی ها (Hot keys) سیستم های خود را کنترل کنید.
همچنین استفاده از این سوییچ به هیچ گونه منبع تغذیه اضافی نیاز نداشته و برق مورد نیاز خود را از طریق خود رایانه تامین می کند. اما چنانچه شما قصد مدیریت چندین سیستم را دارید، باید به سراغ PC Switch با درگاه های متعدد بروید که از فناوری های بیشتری هم بهره می برند. نصب پی سی سوییچ ها در رک شبکه تنها با اشغال فضای یک یا دو یونیت نصب می شوند. در این سوییچر کنترل و مدیریت سرور ازطریق آی پی صورت می گیرد.
کابل برق
امروزه کابلهای بخصوصی جهت متصل شدن لوازم خانگی و الکترونیکی به جریان برق به کار می روند. این کابل ها، می بایست در کنار کیفیت مناسب از امنیت لازم نیز برخوردار باشند.
ضخامت این کابلها بر اساس مقدار مصرف دستگاههای الکترونیکی، باهم متفاوت بوده و به همین سبب انواع متنوعی از کابل به بازار عرضه شده که امکان دارد هر یک متعلق به یک دستگاه خاص باشند. از جمله کابل هایی که در اغلب سیستم ها به کار رفته است، کابل برق سه پین میباشد. در ادامه با آسارایان همراه باشید تا شما را با کابل برق کامپیوتر آشنا کنیم.
کابل برق 3 پین کامپیوتر چیست؟
به طور معمول کابلهای برق از دو سر تشکیل شده است که یک سر آن به پریز برق متصل شده و سر دیگر آن به سیستم تغذیه شونده اتصال دارد. سیستم هایی که به طور مداوم میبایست به جریان برق اتصال داشته باشند، عموما از سیم کشی داخلی کاملی برخوردار بوده و در برخی از موارد کابل متصل به برق آن ها فاقد امکان جدا شدن آسان از دستگاه است؛ ولی بعضی دیگر از این ابزارها با کمک یک سر پین دار خود به دستگاه متصل میگردند که بر اساس مدل سیستم خود می توانند دو پین یا سه پین باشند.
کابلهای برق سه پین با توجه به نام آنها در بخشی که دارای قابلیت اتصال به دستگاه هستند، سه عدد پین دارند که این پین ها، به وسیله پی وی سی و یا پلاستیک فشرده عایق شده اند. این پین ها به انتقال برق از پریز به دستگاه میپردازند. چنانچه کابل برق سه پین را مورد بررسی قرار دهید، به تفاوت مهم موجود در میان پین و ضخامت آنها پی خواهید برد.
این مدل کابل دارای یک، دوشاخه که به برق اتصال می یابد و سر دوم که پین ها را در خود جای میدهد، می باشد. کابل نیز دارای سه رشته سیم بوده که بعد از اتصال یافتن به دستگاه، عمل انتقال نیروی الکتریسیته را به طور ایمن به انجام میرساند. پین ها نیز از مس و یا آلومینیوم ساخته شدهاند و در واقع هادی جریان برق هستند. هر پین از یک طرف با محیط و از سمتی نیز با دو پین دیگر با کمک یک عایق کامل، در بر گرفته شده اند تا اتصال و یا انتقال برق باعث اتصال غیر مجاز نگردد.
مدلهای کابل برق سه پینه
کابل های برق دارای انواع گوناگونی میباشند و در موقع تهیه میبایست توجه کنید که کابلی متناسب با دستگاه را انتخاب نمایید. چنانچه ولتاژ مورد عبور از یک کابل بیشتر از مقداری باشد که آن کابل تحمل مینماید، ممکن است دچار آتش سوزی و ذوب شدگی گردد. کابلهای برق 3 پینه دارای مدلهای c13,c14 بوده که هر یک بر اساس سیستمی که به آن اتصال مییابند انتخاب می گردند. شار عبوری از هر کابل مقداری بخصوص میباشد. بعلاوه ، کابل های 3 پینه دارای ضخامت و طول متفاوت هم هستند.
عملکرد کابل برق 3 پینه
فعالیتهای بسیاری توسط کابلهای 3 پینه قابل اجراست که از مهمترین آنها میتوان به بکارگیری این وسیله جهت متصل شدن به آداپتور لپ تاپ، سیستم های کامپیوتری خانگی و وسائلی که نیازمند مصرف جریان الکتریسیته زیاد و همیشگی دارند، اشاره نمود. بعلاوه دستگاه هایی از قبیل ماشین لباسشویی، ظرف شویی، ماکروویو و ... هم امکان استفاده از این کابل ها را دارند. سیستم برق کشی در لوازم خانگی با مصرف بالا طوری است که متصل شدن به یک کابل 3 پینه سبب تامین نیاز جریان مورد نیاز آن میگردد.
کابل برق سه پین
کابل های 3 پینه اغلب در لوازم خانگی و سیستم های صوتی و تصویری به کار گرفته میشوند. قابل ذکر است که این کابلها در هر دستگاهی قابل استفاده نیستند و در موقع تهیه کابل، بهتر است راهنمایی لازم را از فروشنده کسب نمایید.
نحوه عملکرد کابل های 3 پینه
بخشی از این کابلها دو شاخه دارند که به برق شهری متصل میگردند و سر دیگر آن به دستگاه تغذیه کننده اتصال مییابند. در هنگام اتصال به برق کابل های 3 پین به سیستم پریز وصل شده و جریان برق در آن برقرار گردیده و سپس برق به دستگاه هدایت می گردد. بخش های رسانا با برقرار نمودن جریان برق در خود، آن را هدایت نموده و موقعی که سیستم روشن شود، با مصرف برق، دستگاه مورد نظر از برق تغذیه می نماید. براساس مطالب قبلی هر دستگاه نیازمند به شار الکتریکی بخصوصی بوده که با کمک ترانس و یا فیوزهایی که در محل اتصال کابل و سیستم تعبیه شدهاند، تنظیم میگردد. هر اندازه این شار الکتریکی افزایش یابد میبایست از کابل هایی قویتر و با تحمل بیشتر استفاده گردد.
کابلهای برق نوع ساتا و 4 پینه
SATA ها به صورت عمومی دارای دو پورت اتصال داده و اتصال برق میباشند. بخش پورت داده این کابلها نیز دارای یک اتصال کوتاه L شکل و هفت پینه بوده و بخش اتصال برق آنها هم از بیشتر از ۱۵ پین L شکل تشکیل شده اند. این پورت ها از پلاستیک جامد ساخته شده اند که کابل های اتصال یافته به آنها دارای چند رشته باریک که به رنگ های مختلفی هستند تقسیم می باشند. هر دو نوع این کابلها در دستگاه های SATA وجود دارند و هر یک به وظیفه ای متفاوت میپردازند. کابلها در واقع به صورت داده های اتصالی پر سرعت تعریف میشوند که به درخواست سیستم اطلاعات را جابجا نموده و کابل برق نیز انرژی لازم برای همه این فرایند ها را تامین می نماید.
کابلهای تبدیل برق 4 پینه به برق ساتا جهت کاربرانی که تمایل به استفاده از هارد دیسک ها و درایوهای نوری جدید را در سیستمهای قدیمی دارند، مناسب میباشند. سیستمهای قدیمی، عموما از منابع تغذیه ای استفاده می نمایند که مجموعه کانکتورهای برق آنها، فاقد خروجی برق ساتا (SATA) میباشند. با استفاده از این کابلهای تبدیل مادگی 4 پینه به ساتا می توان به سادگی از سخت افزارهای جدید در کامپیوترهای قدیمی بهره برد و نگران تامین برق این سیستمها، نباشید.
بهترین کابل برق کامپیوتر را از کجا بخیریم؟
کابلهای برق مدلهای متنوعی دارند که از آن میان میتوان به کابلهای 3 پینه اشاره نمود که این کابل جهت سیستم هایی با مصرف برق متوسط و بالا مناسب است. با در نظر گرفتن این مسئله که هر سیستم به مقدار شار الکتریکی بخصوصی نیازمند هستند، توصیه میگردد در موقع تهیه کابل مناسب برای سیستم خود، به جمع آوری اطلاعات بیشتری بپردازید.
کابلهای 3 پینه از یک 3 شاخه رسانا تشکیل شده اند که با کمک یک عایق از یکدیگر جدا شده و به هدایت الکتریسیته با نسبت تقریباً مساوی میپردازند. به همین سبب در مقایسه با کابلهای 2 پینه، از عملکرد بهتری برخوردار بوده و احتمال صدله به کابل و سیستمها به مراتب کمتر میشود.
کابل اپتیکال
با منسوخ شدن اغلب دستگا ه های قدیمی و گسترش دیوایس های دیجیتالی با فناوری های بروزتر، استفاده از لوازم جانبی که با این دستگاه ها سازگار باشند هم رواج پیدا کرده است. امروزه اغلب دیوایس های جدید الکترونیکی از کابل های اپتیکال پشتیبانی می کنند. واژه ی (Optical) به معنای «نور، هر شی مرتبط با نور» می باشد. از این رو کابل های اُپتیکال با نام کابل نوری نیز شناخته می شوند. این کابل های نوری ، وظیفه ی انتقال صداهای دیجیتال را بر عهده دارند.
برای انتقال صداهای دیجیتالی روش ها و ابزارهای مختلفی وجود دارد. یکی از این روش ها استفاده از کابل های رابط «کواکسیکال» می باشد. راه دیگر بهره گیری از کابل HDMI است. در نهایت روش سوم استفاده از کابل های اپتیکال خواهد بود که در میان کاربران بسیار پرطرفدار و پرکاربرداند.
محبوب بودن این کابل به دلیل عملکرد بهتر آن ها نسبت به سایر کابل ها و به ویژه کابل کواکسیکال است. انعطاف پذیری بالای این کابل ها و همچنین مقاومت آن ها در برابر اختلالات الکترونیکی و نویز از دیگر قابلیت های کابل های نوری می باشد. سیگنال های صوتی که در کابل های نوری و به وسیله ی صفر و یک منتقل می شوند. جابجایی این سیگنال ها در داخل کابل، با یک منبع نوری همراه است. در چنین حالتی و درهنگام انتقال عبور سیگنال های صوتی اگر شما به درون کابل نگاه کنید متوجه یک نور قرمز رنگ خواهید شد. البته زمانی که هیچ سیگنالی از داخل کابل عبور نکند این نور قرمز رنگ وجود نخواهد داشت. اما شاید برای بسیاری از شما سیگنال صوتی ناشناخته باشد و ندانید که این سیگنال به چه چیزی اطلاق می شود.
سیگنال های صوتی درواقع در حالت معمول جریانی الکتریکی می باشد. پیشتر گفتیم که وظیفه ی کابل های اپتیکال جابجایی این سیگنال ها است. به عنوان مثال این کابل ها صدا را از دستگاه فرستنده ای مانند تلوزیون دریافت کرده و سپس با تبدیل صوت به نور آن را به یک جریان قابل عبور از کابل تبدیل می کند. جریان عبور یافته از کابل به یک گیرنده همچون آمپلی فایر فرستاده می شود. سپس این سیگنال ها در داخل گیرنده ی مورد اشاره دوباره به صورت صوت تبدیل خواهد شد.
کاربرد کابل های نوری
در قسمت معرفی این کابل ها تا حدودی به کارکردهای این کابل اشاره کردیم. اگر بخاطر داشته باشید در گذشته و در عصر تلوزیون های CRT، برای انتقال صدا و تصویر از سه فیش زرد، قرمز و سفید استفاده می شد. فیش زرد برای انتقال تصاویر و کابل های قرمز و سفید رنگ جهت انتقال صدای دو کاناله به کار می رفتند. امروزه برای اینکه جای کمتری اشغال شود و مدیریت و جابجایی کابل ها راحت تر شود از کابل های جدیدتری همچون کابل اپتیکال استفاده می شود.
این کابل بدون اینکه به کابل های اضافی تری احتیاج داشته باشد، تمام حجم صدا را بدون اینکه کوچکترین تغییری در کیفیت آن ایجاد شود، از درون خود عبور می دهد. دیگر مزیت کابل اپتیکال در این است که بیشتر دستگاه های امروزی مانند کنسول های بازی (PlayStation, X-BOX, …) به درگاه اپتیکال مجهز شده اند که کاربر را قادر می سازد تا با استفاده از کابل های اپتیکال صدای پخش شده در این دستگاه ها را به پخش کننده های دیگری منتقل کند.
تفاوت اصلی این کابل با کابل های HDMI هم در این موضوع است. به این صورت که در کابل HDMI صوت و تصویر بصورت همزمان منتقل می شود اما در کابل اپتیکال کاربر قادر خواهد بود صدا را مستقل از تصویر آن منتقل کند. به عنوان نمونه اگر یک شخص به دنبال این باشد که هنگام استفاده از پلی استیشن تصویر از طریق نمایشگر و صدا از طریق پلیر دیگری پخش شود باید بجای کابل HDMI باید از کابل اپتیکال استفاده نماید.
شیوه استفاده از کابل اپتیکال
برای استفاده از یک کابل اپتیکال باید هم دستگاه گیرنده و هم دستگاه فرستنده هر دو به درگاه اپتیکال مجهز شده باشند. ظاهر پورت اپتیکال گیرنده و پورت اپتیکال فرستنده شبیه به هم است و تفاوتی با یکدیگر ندارند. اما در ساختار این دو پورت تفاوت هایی وجود دارد. درون درگاه اپتیکال دیوایس فرستنده، مداری جهت تبدیل صوت به نور تعبیه شده است تا سیگنال را به جریان الکتریکی قابل عبور از درون کابل تبدیل کند. در داخل سیستم های گیرنده نیز یک مدار جهت تبدیل مجدد نور به صدا وجود دارد.
گفتیم که برای استفاده از این کابل ها باید هر دو دستگاه گیرنده و فرستنده ی شما به پورت اپتیکال مجهز شده باشند. برای بررسی این موضوع به سراغ دستگاهتان بروید. برای گیرنده عبارت (Optical In) و بر روی دستگاه فرستنده عبارت (Optical Out) را جستجو کنید. جهت استفاده از خود کابل نیز اگر از آن تاکنون استفاده نکرده اید؛ احتمالا در قسمت فیش یک درپوش پلاستیکی وجود خواهد داشت که باید آن را جدا کنید. نسبت به جهت درست اتصال کانکتور نیز توجه کنید. همچنین در هنگام اتصال کابل به داخل پورت حتما باید یک صدای واضحی که موید چفت شدن کابل در درون پورت می باشد به گوش برسد.
استفاده از مبدل های اپتیکال
ممکن است در منزل شما یکی از نمایشگرهای LCD و یا LED نسل نو وجود داشته باشد. به احتمال بسیار زیاد این دستگاه ها دارای پورت اپتیکال یا کواکسیکال خواهند بود. اما مشکل زمانی رخ می دهد که سیستم صوتی مورد استفاده (همچون سینمای خانگی، آمپلی فایر، اسپیکرهای قدیمی و...) فاقد چنین درگاهی باشند. در این صورت شما می توانید با تهیه ی یک مبدل اپتیکال دیجیتال به آنالوگ مشکلتان را برطرف نمائید.
چگونه یک کابل اپتیکال مناسب بخریم؟
باتوجه به برندهای مختلف تولید کننده و کیفیت آن ها، تنوع و گستردگی کابل های اپتیکال در بازار بسیار زیاد است. برای تشخیص کابل اپتیکال توجه کنید که این کابل از یک هسته ی شیشه ای رنگ که نور را از درون خود عبور می دهد تشکیل شده است. همچنین برای تشخیص کابل های اوپتیکال به عبارات Digital Audio، Toslink و Optical Port که بر روی کابل ها نوشته می شود توجه کنید. مورد بعدی توجه به طول این کابل ها است. کابل های اپتیکال در اندازه های مختلفی تولید می شوند. طول این کابل ها از یک متر تا 5 می رسد. حتی بعضا کابل هایی با طول 10 متر نیز در بازار وجود دارد.
کابل SATA و eSATA
کابل های SATA در واقع یکی از لوازم جانبی کامپیوتری است که اتصال قطعات مختلف کامپیوتری به یکدیگر را فراهم می سازد. SATA اختصار یافته ی عبارت Serial Advanced Technology Attachment و به معنای «تکنولوژی ارتباطی پیشرفته» می باشد. کابل های SATA نخستین بار در سال 2001 میلادی و به منظور ایجاد ارتباط ما بین دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات و مادربرد عرضه شدند.
کابل SATA یک استاندارد IDE مخفف عبارت Integrated Drive Electronics می باشد. بطور کلی کابل های مربوط به این استاندارد در نام خود پسوند ATA دارند. به عنوان مثال می توان به پورت های PATA (Parallel ATA) اشاره کرد. درواقع پورت های SATA (Serial ATA) استاندارد جدیدتر IDE می باشد که عرضه شده است. اگر قصد خرید کابل SATA و eSATA را دارید با آسارایان همراه باشید.
مزایای کابل SATA
گفتیم که هر دو کابل SATA و PATA استاندارد مشترکی دارند و به نوعی از یک خانواده اند. کابل های SATA نسبت به کابل های PATA محصول جدیدتری هستند و طبیعتا انتظار می رود که قابلیت های بیشتری هم نسبت به PATA داشته باشند. در عمل هم همینطور است. این کابل ها نسبت به کابل های نسل گذشته ی خود از ویژگی های بیشتری برخوردارند. به عنوان مثال می توان به قابلیت تعویض کابل های SATA در لحظه اشاره کرد. زمانی که کابل SATA رایانه ی شما خراب شود نیاز نیست که سیستم خود را خاموش کنید بلکه در همان لحظه می توان به تعویض کابل اقدام کنید. این در حالیست که کابل های PATA فاقد چنین ویژگی خوبی هستند و چنانچه این کابل خراب شود شما ابتدا باید کامپیوتر خود را خاموش کنید و پس از تعویض کابل مذکور مجددا سیستم خود را راه اندازی نمائید.
مزیت دیگر کابل SATA اندازه ی کوچک آن نسبت به کابل PATA است. این روزها مسئله ی فضا به یکی از دغدغه های اغلب انسان ها تبدیل شده است. ما شاهد این هستیم که افراد به دنبال ابزارهای کارآمدی هستند که کمترین فضای ممکن را اشغال کند. در مقیاس کوچکتر این مقوله بر روی میز کامپیوتر شما نیز صدق می کند. کابل های SATA بدلیل کوچک بودنشان فضای کمی را اشغال می کنند و می توان آن ها را بهتر مدیریت کرد. همچنین راحتی در جمع آوری این کابل و نیز گردش بهتر هوا در اطراف سیستم شما از دیگر مزیت های کوچک بودن این کابل ها است. اما مهمترین عوامل برتری کابل های SATA نسبت به همتای قدیمی خود قیمت و سرعت آن در انتقال داده ها و اطلاعات است. جالب است بدانید که کابل های SATA قیمت ارزان تری دارند.
علاوه بر این سرعت انتقال اطلاعات در کابل SATA نیز بسیار بیشتر است. حداکثر سرعتی که یک کابل PATA می تواند داده ها را جابجا کند چیزی در حدود 133 مگابیت در ثانیه است. در کابل های SATA این مقدار تقریبا در حدود 600 مگابیت در ثانیه می باشد. عامل دیگری که شاید برای بسیاری از کاربران پراهمیت باشد طول این کابل ها است. حداکثر طول کابل PATA تنها 18 اینچ (0.5 متر) می باشد در حالی که کابل های SATA طولی به اندازه ی 36 اینچ (1 متر) دارند.
مشخصات فیزیکی کابل SATA
کابل های SATA کابل های طویلی هستند که دارای 7 پین می باشند. هر دو سر انتهایی این کابل ها بصورت مسطح و نازک و با زاویه ی 90 تا 270 درجه طراحی شده است تا کاربر کنترل و مدیریت بهتری بر روی کابل داشته باشد. یکی از نقاط ضعف پورت های SATA استفاده ی آن ها از کابل برق می باشد. زیرا استفاده از برق در برخی مواقع باعث ایجاد نویزهایی در سیستم می شود. البته در مدل های جدید سعی شده است این ایراد تا حدی رفع شود.
انواع کابل SATA و تبدیل های آن
ممکن است کابل دستگاه های جانبی که می خواهید به سیستم خود متصل کنید قدیمی بوده و از نوع SATA نباشد. و یا به دلایل مختلفی به دنبال تبدیل کابل SATA به کابل های دیگر می باشید. شما می توانید از آداپتورهایی نظیر SATA به USB یا بالعکس ویا دیگر تبدیل هایی که در بازار وجود دارند استفاده کنید.
انواع پورت های SATA
انواع پورت های SATA به دو نوعِ پورت اتصال برق و اتصال داده دسته بندی می شوند. برای استفاده از دیوایس های SATA وجود هر دو نوع پورت لازم است. پورت اتصال برق بیش از 15 عدد پین داشته و بصورت حرف اِل انگلیسی (L) می باشد. پورت اتصال داده نیز اِل شکل بوده و یک کابل اتصال کوتاه با 7 عدد پین می باشد. جنس هر دوی این کابل ها از پلاستیک جامد می باشد. هر یک از این دو کابل کارکردهای متفاوتی دارند. کابل اتصال داده یک اتصال پرسرعت برای انتقال هرچه سریع تر اطلاعات را تامین می کند و کابل اتصال برق نیز انرژی و برق این انتقال را فراهم خواهد کرد.
کابل eSATA
همانطور که گفتیم کابل های SATA وظیفه ی انتقال اطلاعات از دستگاه هایی همچون درایو های نوری و هارد دیسک به مادربرد را دارد. برخی از هاردهای اکسترنال دارای درگاه SATA می باشند. با استفاده از کابل های SATA و این درگاه، هارد را به رایانه متصل نمود. اصطلاحا به این نوع درگاه eSATA (External SATA) گفته می شود.
کانکتور eSATA تکنولوژی یکسانی با پورت های SATA دارد و زمانی که کاربر از این پورت استفاده می کند؛ در داخل کیس سیستم به یک پورت SATA تبدیل می شود و همان قابلیت های SATA را در اختیار کاربر قرار می دهد. تنها تفاوت پورت eSATA با پورت SATA در این است که از این درگاه برای جابجایی داده هایی که بر روی هارد اکسترنال وجود دارد استفاده می شود.
استفاده پورت های eSATA شبیه به پورت های USB نیست و درهنگام استفاده از آن ها حتما باید از یک آداپتور برق کمک گرفت. زیرا پورت های eSATA نمی توانند انرژی برق مورد نیاز برای هارد درایو را فراهم کنند و برق هارد باید توسط یک آداپتور بیرونی مهیا شود. پورت eSATA فاقد ترجمه و کدگذاری داده هایی است که منتقل می کند از این رو سرعت انتقال داده ها در این پورت ها بسیار بیشتر از پورت های USB 2.0 است.
نکته ی دیگری که باید به آن توجه داشت این است که مادربرد رایانه های رومیزی فاقد پورت eSATA می باشد. اما جای چندان نگرانی نیست زیرا شما به راحتی می توانید با تهیه ی یک براکت آن را در کیس کامپیوتر خود تعبیه کنید.
کابل 1394
کابل 1394 از نام های دیگری نیز برخوردار است که شامل Sony I-LINK و Apple FireWir می باشد که بسیاری از افراد با این نام ها این پورت را می شناسند. با وجود این که این کابل دارای قیمت پایینی می باشد اما مزیت بالایی دارد و از انعطاف پذیری بالایی بهره مند است. اگر قصد دارید ابزارهای جانبی مختلف را به سیستم خود و یا به هم متصل نمایید این پورت می تواند یک گزینه بی نظیر به شمار رود و شما را در انجام کارهایتان کمک نماید.
نخستین بار کمپانی اپل به معرفی این پورت پرداخت. پس از اپل گروه 1394 به توسعه و استاندارد سازی این کابل پرداخت. این قبیل کارها بر روی این کابل درون موسسه مهندسان برق و الکترونیک Institute of Electrical and Electronics Engineers انجام گرفت. تمامی مشخصات مورد نیاز این پورت توسط استاندارد 1394 عنوان خواهد شد. با بهره گیری از این کابل سیگنال ها بدون مشکل و با کیفیت بالا منتقل می گردد که دیگر نیازی به تبدیل داده ها وجود نداشته و کاملا مستقیم این انتقال انجام می شود.
لازم به ذکر است که برخی مشکلات که به وسیله گذرگاه های موازی عریض با کابل های بزرگ و پهن ایجاد شده است توسط کابل سریال کوچک و نازکی که توسط این کابل بکار برده می شود حل می گردد. در ادامه با آسارایان همراه باشید تا شما را با کابل 1394 آشنا کنیم.
پورت 1394
این کابل نخست مختص اتصال سیستم به دوربین های فیلم برداری دیجیتال بوده است که دارای کاربردهای ویدیویی می باشد. لازم به ذکر است که این کابل در اروپا یک کابل تلویزیون دیجیتال به شمار می رود و می توان این کابل را یک استاندارد کابل دیجیتال عنوان نمود که توسط (Digital VCR Conference (DVC) و (Digital Video Broadcasters(DVB) تایید گردیده است. این کابل توسط VESA))Video Experts Standards Association یک کابل برای شبکه های خانگی قبول گردیده است اما با این حال این تازه شروع کار می باشد. این کابل توسط برخی از تولیدات غیرویدیویی مورد استفاده قرار گرفته است.
این ابزارها شامل دوربین های عکاسی دیجیتال، اسکنرهایی که دارای دقت و سرعت بالا هستند، چاپگر، هاب های شبکه و علاوه بر این موارد ابزارهای جانبی جهت ذخیره سازی اطلاعات و داده ها می باشد.
کابل 1394از چه ویژگی هایی برخوردار است بوده و چگونه است؟
برای اتصالات داخلی این کابل از کابل 6 سیمه استفاده شده است که این کابل از 2 زوج سیم که به یکدیگر تابیده شده است بهره مند می باشد و به خوبی می تواند به انتقال اطلاعات و داده ها بپردازد. علاوه بر این موارد دو سیم که یکی از آنها مختص انتقال توان بوده و سیم دیگر جهت اتصال زمین استفاده می گردد وجود دارد. در آخر یک محافظ خارجی تمامی این موارد را در بر دارد.
انتقال اطلاعات توسط دو جفت سیم انجام می شود پس هنگام که این اتصالات انجام شود این انتقالات نیز انجام می گردد. ارسال و دریافت اطلاعات و داده ها اتصالات توان، توان مصرفی که برای بعضی از ابزارها نیاز است به راحتی با جریان 30A از 8V تا 30V است تامین می گردد.
با وجود مورد استفاده قرار گرفتن اتصال دهنده های 6 پین توسط بیشتر ابزارهای جانبی اما بعضی دیگر از ابزارها همچون دوربین های فیلم برداری دیجیتال به استفاده از اتصال دهنده های 4 پین با ابعاد کوچکتر می پردازد تا به کوچکتر نمودن آن اتصال دهنده بی انجامد و به اتصال دهنده مورد نیازشان مبدل گردد. شاهد حذف دو اتصال که شامل اتصال زمین و توان می باشد در این اتصال دهنده هستیم. لازم به ذکر است که بعضی از استانداردهایی که در اتصال دهنده 4 پین 1394 وجود دارد توسط ابزارهایی که به تغذیه توسط کابل نیازمند نیستند و برای خود منبع تغذیه مجزا دارند بکار برده می شود.
کابل 1394 دارای چه میزان محدودیت طول می باشد؟
این کابل از محدودیت 5.4 متری برخوردار بوده که این میزان برای قبل از آن است که سیگنال ها با تحریف رو به رو گردد. برای بهره گیری از این کابل شما به کابلی با طول بیش از 10 متر نیازمند خواهید بود. جهت بیشتر نمودن طول کابل تا 14 متر باید به کاهش سرعت کابل به 200Mbps بپردازید. کاربران قادر به بهره گیری از شبکه های 1394 خواهند بود اگر برای اینکار از کابل هایی همچون ( Plastic Optical Fiber) یا فيبر نوري پلاستيکي(POF) بپردازند که در این صورت این میزان محدودیت به 70 متر خواهد رسید و قادر به استفاده از مسافت 70 متری خواهید بود.
در صورت نیاز می توانید به بهره گیری از این نوع کابل ها برای سیم کشی های درون دیوار بپردازید که می تواند کمک شایانی به شما نماید.
امکان اتصال حداکثر چند ابزار به یک کابل 1394 وجود دارد؟
اگر از کابل 1394 استفاده می کنید بهتر است بدانید امکان اتصال 63 ابزار به کابل 1394 برایتان فراهم است. با در دسترس بودن کابل 1394.1 قادر به اتصال 60.000 ابزار به آن خواهید بود. کاربران می توانند ابزارهایی همچون اسکنرها، چاپگرهایی که دارای سرعت و وضوح بالا هستند، دوربین های دیجیتال، دیسک درایوهای خارجی، دیسک های سخت را به این کابل متصل نمایند. با وجود این کابل می توانید انواع ابزارها را اتصال دهید بدون آنکه سیستم های شما به یک سیستم مرکزی اتصال داشته باشد.
در نتیجه می توان گفت که این کابل نخستین انتخاب و گزینه جهت استفاده برای شبکه های خانگی به شمار می رود که به وسیله (VESA) و برخی دیگر از انجمن های الکترونیک و صنعتی مورد تایید قرار گرفته است.
اتصال کدام ابزارها به یکدیگر توسط کابل 1394 امکان پذیر می باشد؟
هدف از طراحی و تولید کابل 1394 جهت اتصال ابزارهای جانبی دیجیتال به ابزارهای نظیر خود و یا به کامپیوتر می باشد. لازم به ذکر است که شما تنها قادر به استفاده از این کابل برای ابزارهای دیجیتال می باشید در نتیجه امکان استفاده از آن برای ابزارها و تجهیزات آنالوگ که جز ابزارهای قدیمی به شمار می رود وجود ندارد.امکان بهره گیری از این کابل جهت اتصال ابزارهایی همچون دوربين هاي DV و VCR ها، Digital Set-Top Box تلويزيون هاي ديجيتال، دوربین های عماسی دیجیتال و بسیاری از ابزارهای دیجیتال دیگر فراهم می باشد. اگر ابزار شما از اتصال دهنده 1394 بهره مند باشد می توانید آن را به این کابل اتصال دهید.
اگر PC شما از اتصال دهنده 1394 بهره مند نباید چه کاری باید انجام داد؟
جهت حل این مشکل تبدیل کننده های 1394 و علاوه بر آن کارت های الحاقی درون کامپیوتر توسط تولیدکننده ها و کمپانی ها به تولید رسیده است که دارای قیمت ارزانی نیز می باشد. امکان نصب راحت این کارت ها بر روی مادربورد سیستم شما بیشتر بر روی شکاف PCI وجود دارد. با وجود این کارت که از کنترل کننده 1394 و اتصال دهنده ها برخوردار است می توانید به اتصال ابزارهای جانبی دیجیتال بپردازید.
تفاوت میان 1394 و USB در چیست؟
برخی از کابل ها شباهت بالایی به کابل 1394 دارند که شامل کابل USB 1.1 و علاوه بر آن جایگزین آن که دارای سرعت بالایی است با نام USB 2.0 می باشد. لازم به ذکر است که هر یک از این کابل ها دارای کاربردهای خاص خود می باشد اما می توان هر دو را به عنوان کابل های متمم هم معرفی نمود. وظیفه اصلی کابل USB اتصال ابزارهای جانبی به PC می باشد که از عملکردهایی همچون Hot-Plug و Plug-and-Play برخوردار است و می توان جز کابل های ارزان به شمار آورد.
از USB می توان به عنوان ابتکاری صنعتی یاد کرد که می تواند برای طراحی ابزارهایی که دارای کاربرد راحت و آسان می باشد مورد استفاده قرار گیرد. تولیدکنندگان این کابل به انتظارات و نیاز کاربران توجه بسیاری داشته است. ممکن است استفاده از دیگر کابل ها تاخیرهایی را به همراه داشته باشد که این کابل این مشکلات را حل نموده است. امکان بهره گیری از این کابل به جای کابل های سریال ، کابل بازی و PS2 ، کابل موازی و کابل های مشابه وجود دارد. مورد استفاده قرار دادن کابل USB1.1 به طور عمومی در سیستم های امروزی امکان پذیر می باشد. نسخه جدید این کابل با نام USB2.0 نیز در تلاش است به ادامه این راه بپردازد.
کابل OTG
USB On-The-Go بطور مختصر USB OTG نامیده میشود. کابل OTG به نوعی تکنولوژی الکترونیکی گفته می شود که وسایل دارای درگاه USB از قبیل تلفن همراه را مجاز میکند تا دادههای موجود در سایر دستگاههای مجهز به درگاه USB را استخراج نمایند. از این قبیل دستگاهها میتوان به فلش مموری، دوربین دیجیتال و موبایل اشاره نمود. کابل OTG به کابلی اتلاق میشود که این تکنولوژی را در اختیار کاربران قرار دهد. در نظر داشته باشید که این عمل بدون دخالت سیستم شخصی یا لپ تاپ انجام پذیر است. این مطلب عملکرد دقیق این نوع کابل مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه با آسارایان همراه باشید.
اتصال وسایل خارجی به تلفن همراه
در حال حاضر اکثر موبایلهای هوشمند و تبلت ها از USB OTG پشتیبانی می نمایند. با On-The-Go USB می توان وسایل خارجی را به موبایل هوشمند و یا تبلت نیز متصل نمود. همچنین می توان با کمک آن موبایل و یا تبلت را نیز به سایر وسایل متصل نمود. این کابل دارای دو عدد اتصال دهنده در دو سمت خود است. یکی از این اتصال دهندهها مربوط به موبایل بوده و دیگری در سر دیگر سیم تعبیه شده است. این اتصال دهنده تحت عنوان اتصال دهنده USB A شناخته میشود. چنانچه کاربران توسط یک کابل USB معمولی موبایل خود را به سیستم اتصال دهند در این حالت تلفن همراه به عنوان یک ابزار برای ذخیره سازی (storage device) تلقی میشود و سیستم شما ابزار اصلی (main device) میباشد. چنانچه از یک کابل OTG استفاده شود موبایل کاربر به عنوان دستگاه اصلی عمل مینماید.
آیا همه تلفنهای هوشمند از OTG پشتیبانی می نمایند؟
تقریباً تمامی موبایل و تبلت های هوشمند از USB On-The-Go پشتیبانی می نمایند. چنانچه موبایل شما از نوع قدیمی بوده و تمایل داشته باشید مطلع گردید که این گوشی از OTG پشتیبانی نماید یا نه می توانید جهت این اطلاع نرم افزار USB OTG Checker” را دانلود نموده و با کمک این نرم افزار متوجه گردید که آیا گوشی شما از OTG پشتیبانی می نماید یا خیر.
آیا امکان افزودن پشتیبانی OTG به تلفن های هوشمند وجود دارد ؟
خیر، این امکان وجود ندارد. در حقیقت پشتیبانی OTG ترکیبی از نرم افزار و سخت افزار بوده بدین معنی که تلفن همراه یک کاربر امکان دارد از OTG پشتیبانی نماید، ولی تولیدکنندگان آن را فعال ننموده باشند. در این حالت شخص کاربر می تواند پشتیبانی آن را فعال نماید. برای آگاهی از اینکه تلفن هوشمند شما از OTG پشتیبانی مینماید یا خیر میتوان به جعبه گوشی مراجعه نمود است. همچنین می توان این اطلاعات را از وب سایت آن محصول نیز دریافت کرد. چنانچه لوگویی تحت عنوان USB On-The-Go مشاهده کردید آن محصول از این کابل پشتیبانی می نماید. شما خواهید توانست در بخش مشخصات دستگاه نیز اطلاعات OTG را جستجو نمایید.
چگونه میبایست از کابل OTG در آیفون استفاده نمود؟
تلفن آیفون شما دارای یک پورت USB C یا پورت micro USB میباشد؛ در حالیکه پورت گوشی شما میبایست یک USB فول سایز باشد که این مسئله توسط بکارگیری یک آداپتور قابل حل میباشد. می توانید یک فلش مموری را نیز جایگزین آداپتور نمایید. فلش مموری از دوی پورت هایmicro USB و USB استاندارد برخوردار میباشد.
چگونه میتوان کابل OTG را تهیه نمود؟
هنگام تهیه یک دستگاه گوشی هوشمند ممکن است این OTG را نیز در جعبه مشاهده نمایید. با این وجود امکان تهیه آن به طور مجزا نیز وجود دارد. کابل های OTG کاربردهای فراوانی دارند. از بعضی از این عملکردها ممکن است اطلاعی نداشته باشید. در ادامه این مطلب به کاربردهای مختلف این کابل خواهیم پرداخت.
رابط گوشی همراه و موس
با کمک خصوصیات USB OTG به آسانی می توان یک ماوس و یا کیبورد سیستم را به موبایل و تبلت متصل نمود و از آن استفاده کرد. به مجرد ایجاد اتصال کابل ماوس به موبایل هوشمند، کرسر آن برروی نمایشگر نمایان می گردد. البته برخی از ماوس ها از قبیل ماوس های گیمینگ را نمی توان به سیستم متصل نمود.
اتصال فلش مموری به تلفن همراه
فلش مموریها با کمک کابل OTG توانایی اتصال به تلفت همراه را دارند. با متصل نمودن فلش مموری به موبایل هوشمند یا تبلت می توان از اطلاعات دستگاه خود پشتیبان گیری نمود. در حقیقت بدین وسیله امکان انتقال هر نوع فایلی را خواهید داشت. روش این اتصال بسیار ساده است. هاردهای قابل حملی که از تلفن همراه قدرت می گیرند همیشه به خوبی عمل نمی کنند؛ ولی هاردهای اکسترنالی که از منبع قدرت خود قدرت را دریافت میکنند به خوبی کار خواهند نمود. جهت اتصال به موبایلهای اندروید این درایوها میبایست از فرمت FAT32 برخوردار باشند. هاردهایی که دارای فرمت NTFS میباشند در دستگاه اندروید دچار مشکل خواهند شد.
استفاده جهت شارژ نمودن دیگر دستگاه ها
کاربران می توانند در هنگام نیاز توسط کابل OTG موبایل خود را به سایر دستگاه ها اتصال دهند و به این وسیله آن ها را شارژ نمایند. در این حالت به صورت اتومات یکی از گوشی ها به عنوان هاست عمل نموده و سبب شارژ دیگری میشود. این عمل برای مواقعی که کاربر نیازمند شارژ اورژانسی باشد بسیار کاربردی است. همچنین استفاده از این خصوصیت در زمان طولانی می تواند سبب ایجاد اختلال در باتری تلفن همراه بشود.
اتصال دسته بازی به تلفن همراه
به وسیله کابل OTG امکان اتصال دسته پلی استیشن به تلفن همراه به راحتی وجود دارد. در موبایلهای اندروید و نسخه های به روزتر آن از Xbox 1 پشتیبانی می گردد. دسته Xbox 360 قدیمی تر هم توسط کابل OTG به سیستمهای اندرویدی متصل میشود. درست مانند Plug And Play کردن متصل نمودن دسته ها هم بسیار راحت انجام پذیر است.
متصل نمودن صفحه کلید به موبایل هوشمند
کاربران قادرند توسط این کابل کیبوردهای گوناگون خود را به تلفن همراه متصل نمایند. بدین وسیله می توان از صفحه کلید جهت تایپ راحت و سریعتر استفاده نمود. اتصال کیبورد یا ماوس در موبایل-های آیفون نیزبه سادگی امکان پذیر است بعنوان نمونه چنانچه بخواهید گوشی شما مثل یک لپ تاپ عمل نماید به یک صفحه کلید و موس نیازمندید. البته توصیه ما این است که یک کابل OTG را جایگزین کیبوردها و ماوس های بی سیم نمایید. زیرا در موبایل تنها یک اتصال USB تعبیه شده است در حالی که هر کاربر به دو اتصال جهت صفحه کلید و ماوس نیازمند است.
اتصال کارت حافظه جهت انتقال اطلاعات
کاربران قادر خواهند بود توسط یک کابل OTG ، رم ریدر و کارت حافظه را به موبایل هوشمند و تبلت خود اتصال دهند. این عمل جهت انتقال فایل ها از MicroSD و SD کارت های گوناگون کاربرد دارد. خصوصا عکاسان حرفه ای جهت انتقال دادن سریعتر تصاویر دوربین به تبلت این ترفند را به طور گسترده بکار میبرند.
ارتباط مستقیم موبایل اندورید به پرینتر
امکان اتصال تلفن همراه اندروید و یا آیفون به پرینتر نیز وجود دارد. جهت متصل نمودن موبایل اندورید به پرینتر میبایست برنامه Print Share را روی تلفن خود نصب نمایید. این نرم افزار به صورت اتومات درایورهای یو اس بی پرینتر را دانلود نموده و سپس تلفن همراه توسط یک کابل OTG به پرینتر اتصال پیدا مینماید.
ارتباط مستقیم موبایل آیفون به یک پرینتر
پرینترها توسط یک USB Plug And Play استاندارد به آسانی با گوشیهای آیفون ارتباط میگیرند. این امکان کاربران را قادر میسازد که بدون نیاز به یک کانکشن وایرلس یا بی سیم به تهیه پرینت بپردازند. بعلاوه کاربر از انتقال فایل ها به سیستم نیز بی نیاز می گردد. در حقیقت انتقال مستقیم فایل ها از موبایل به پرینتر ممکن میگردد. بعضی اوقات سیستم عامل اندروید توانایی پشتیبانی از حالت USB Mass Storage را نداشته و امکان دارد کاربر تمایل به تهیه پرینت از عکس ها و اسناد خود داشته باشد. در این حالت نیاز به استفاده از مودهای PTP یا MTP جهت کانکشن USB میباشد. البته چنانچه یک پرینتر از وای فای پشتیبانی نماید این کار آسانتر خواهد شد.
ارتباط دوربین DSLR به تلفن همراه
از دیگر روشهای اتصال دوربین DSLR به گوشی آیفون استفاده از OTG است. این توانایی از خصوصیات مورد علاقه عکاس ها میباشد. گوشی اندروید را نیز میتوان به آسانی به دوربین متصل نمود و بدین وسیله گوشی شما به یک صفحه نمایشگر بزرگ جهت عکاسی مبدل می شود. این سیستم کاملاً توانایی تصویر برداری فوکوس و… را دارا خواهد بود. این ویژگی از استفاده های خلاقانه از موبایل اندروید به شمار میرود. جهت این عمل برخورداری از برنامه DSLR Controller نیاز می-باشد. این دوربین ایده آل میتواند از محصولات برند کانن باشد. در هر حال کاربر میبایست از دوربینی استفاده نماید که دارای این ویژگی است.
ارتباط لامپ LED به تلفن همراه هوشمند
با کمک یک لامپ آل ای دی میتوان USB را به گوشی اندرویدی ارتباط داد. بدین منظور میبایست از یک کابل OTG استفاده نمایید. کاربران می توانند از یک لامپ ال ای دی جهت تهیه عکس های مناسب در شب استفاده نمایند. این ابزارها هنگامی کمک کننده میباشند که دوربین جلوی موبایل شما فاقد فلش باشد.
اشتراک گذاری مخاطبین و پیام ها میان دو گوشی اندروید
برنامه Smart Switch سامسونگ به شما این امکان را میدهد تا دادهها را به یک موبایل دیگر انتقال بدهید. کاربران قادرند پیام ها، مخاطبان و سایر اطلاعات را توسط کابل OTG به سایر تلفنهای همراه انتقال دهد. این عمل نیاز به صرف باتری کمی دارد.
ارتباط مینی فن با تلفن همراه هوشمند
پنکه های کوچک مینی فن نامیده می شوند. این پنکه های یو اس بی توسط شارژ الکتریکی فعالیت نموده و کاربران قادرند توسط آن ها کابل OTG را به گوشی اندرویدی خود ارتباط دهند.
ارتباط تلفن همراه اندروید به ابزارهای موسیقی
ابزارآلات موسیقی از قبیل کیبورد و گیتار نیز امکان اتصال مستقیم با کابل midi استاندارد به pc را دارد. اکنون با کمک کابل OTG USB می توان تمامی این ابزارها را به تلفن اندروید نیز اتصال داد.
ارتباط اینترنت
توسط این تکنولوژی می توان یک اینترنت سیمی را توسط کابل OTG به گوشی اندرویدی ارتباط داد. هنگامی که تلفن همراه شما به وای فای و یا داده تلفن همراه دسترسی نداشته باشد خواهید توانست توسط یک کابل OTG با یک اتصال دهنده USB Eternet ارتباط یافته و با کمک آن با اینترنت اتصال یابید.
ضبط صدا با کمک میکروفون خارجی
استفاده کنندگان از یوتیوب از این خصوصیت به خوبی بهرمند خواهند شد. بدین ترتیب که از یک میکروفون خارجی جهت ضبط صدا در موبایل اندروید استفاده میگردد. جهت ارتباط آن ها میبایست از یک کابل OTG استفاده نموده و سپس صدای خود را ضبط نمایید.
اتصال تلفن همراه به تلویزیون
کاربران قادرند با این عمل صفحه نمایشگر تلفن همراه خود را بر روی تلویزیون به نمایش در آورند. جهت دسترسی به این کارایی به یک کابل HDMI یا Chrome cast و کابل OTG نیاز خواهید داشت.
کارت ریدر یا کارت خوان
چنانچه شما دارای یک گوشی آیفون باشید، امکان دارد که تلفن همراه شما از کارت microSD پشتیبانی ننماید. در این صورت میتوانید توسط یک کابل OTG و یک کارت ریدر به این کارایی دست یابید. در حقیقت توسط این ابزارها امکان اتصال یک کارت microSD به گوشی آیفون وجود خواهد داشت.
کابل DISPLAY PORT
فروش آنلاین کابل DISPLAY PORT
قیمت فروش کابل DISPLAY PORT به همراه مشخصات فنی کالا
کابل سریال RS232
پورت RS-232 در سیستمهای شخصی جهت متصل شدن به مودم ، پرینتر ، موس ، ذخیره نمودن اطلاعات، تامین برق اضطراری و سایر وسائل جانبی کاربرد دارد. بعلاوه این نوع پورت، نسبت به سایر رابط های سریال از قبیل RS-422، RS-485 و اترنت، از سرعت پایین انتقال، کابلی کوتاهتر، نوسان بالا در ولتاژ، کانکتور استاندارد بزرگتر و ویژگی های بهتری برخوردار است . در سیستمهای شخصی نوین USB جایگزین RS-232 شده که از بسیاری جهات برتر و کاربردی تر می باشد. ضمن اینکه، به سبب سادگی و حضور بیشتر در همه جا، پورت RS-232 رابط هنوز نیز استفاده میشود. خصوصا در ماشین آلات صنعتی ، وسائل مربوط به شبکه و ابزارهای علمی که در آن یک بردی کوتاه و نقطه به نقطه با اتصال پایین و سرعت اطلاعات سیمی کفایت مینماید.
اکثر وسائل صنعتی در کشور ما، جهت اتصال به سیستم و یا سایر دستگاههای صنعتی از پروتکل rs232 تبعیت می نمایند. چنانچه نیاز باشد دادهها در سیستمی به نمایش درآمده و یا تغییر نماید، نیازمند یک رابط میباشیم. از آسان ترین و کاربردی ترین رابط ها میتوان به مبدلهای USB به rs232 اشاره نمود. در ادامه با آسارایان همراه باشید تا شما را با انواع کابل و مبدل RS232 آشنا کتیم.
نحوه عملکرد مبدل RS232 به USB
کلمه USB مخفف عبارت Universal Serial Bus میباشد که یک استاندارد صنعتی تلقی میگردد که برای ایجاد اتصال، ارتباط و نیز یک منبع تغذیه جهت کامپیوتر و وسائل الکترونیکی محسوب می-گردد. در حقیقت USB یک درگاه ارتباطی بوده که جهت اتصال لوازم جانبی مختلف و یا اتصال ابزارهای ورودی و خروجی کاربرد دارد. امروزه اکثر وسائل الکترونیکی همانند کامپیوترها از این استاندارد پشتیبانی می نمایند.
RS232 نیز مخفف عبارت Recommended Serial میباشد و عموما تحت عنوان اتصال سریال مشهور است. این استاندرد را می توان در سیستمها یا ابزارهای الکترونیکی قدیمی مشاهده نمود. بعلاوه این استاندارد با نام درگاه 9 پین (DB-9) نیز شناخته شده است. با گذشت زمان و پیشرفت فناوری استاندارد RS232 با درگاه های USB و اترنت ها جایگزین شدهاند. USB ها در مقایسه با استاندارد RS232 دارای ویژگیهایی بیشتر همانند سرعت زیادتر و نیز حجم پایینتر میباشند. به این سبب هم اکنون USB از شناخته شده ترین استانداردهای ارتباطی محسوب میشود. اگرچه امروزه کمتر ابزاری از RS232 پشتیبانی می نماید ولی با این حال وجود نیز ابزارهای الکترونیکی بسیاری در جامعه موجودند که از این استاندارد پشتیبانی می نمایند. پس چطور می توان این ابزار را در سیستم-هایی که فقط از استاندارد USB پشتیبانی می نمایند استفاده نمود، اینجاست که لزوم وجود مبدل RS232 به USB روشن خواهد شد. بعلاوه جالب توجه است که چون اتصال اغلب پورت ها به USB ممکن میباشد، هم اکنون USB ها تحت عنوان یک درگاه مادر مطرح شده اند.
اکنون اکثریت ابزارهای الکترونیکی و سیستمهای نوین دارای پورت USB جهت انتقال دادهها بوده و همانگونه که اشاره شد USB ها به خوبی به جای استاندارد RS232 استفاده میشوند. اما چنانچه وسیله شما از این استاندارد پشتیبانی ننماید می توان مبدل RS232 به USB را بکار برد. در حقیقت توسط یک مبدل RS232 به USB می توان از ابزارهای قدیمی تر خود که فقط توانایی استفاده از استاندارد RS232 را دارند بر روی یک سیستم دارای استاندارد USB استفاده نمود.
نحوه عملکرد مبدل RS232 به USB
همانگونه که عنوان گردید مبدل RS232 به USB کابل هایی میباشند که اطلاعات ارسالی از یک دستگاه سریال را جهت استفاده از یک پورت USB تبدیل می نمایند. این مبدل از یک طرف به کابل RS232 و از جهتی دیگر به کابل USB اتصال مییابد. اطلاعاتی که با دستگاه سریال و یا همان RS232 ارسال می گردند به صورت مستقیم به پورت USB ارسال شده و آنگاه این اطلاعات به نرم افزار انتقال مییابند تا تفسیر گردند.
هر مبدل به همراه یک سی دی درایور به فروش می رسد که میبایست پیش از استفاده از کابل به فروش برسد. این نرم افزار یک پورت سریال مجازی را تولید نموده که اطلاعات تحت عنوان یک سیگنال سریال توسط پورت USB انتقال می یابند. پورت USB قادر است دادهها را شناسایی نموده و انتقال دهد ولی توانایی کار یا تفسیر آن را ندارد زیرا یک سیگنال USB نمیباشد. پورت USB اطلاعات را به نرم افزار نصب شده ارسال می نماید که توسط آن داده های سریال جستجو و جهت سایر کاربردها برنامه های کامپیوتری تفسیر می گردند.
توجه نمایید که تمامی ابزارهای سریال قادر نیستند توسط مبدل RS232 به USB استفاده شوند زیرا بعضی از سیستمها از این نرم افزار پشتیبانی نمی نمایند. در نتیجه اینکه پیش از خریداری یک مبدل RS232 به USB از این موضوع که سیستم شما براساس الزامات نرم افزار مبدل عمل مینماید یا خیر اطمینان یابید. چنانچه اطلاعات مورد نظر موجود نباشند و اگر اطمینان کافی نداشته باشید میبایست با کمپانی مورد نظر تماس حاصل نموده و در این زمینه که این مبدل سیستم شما را پشتیبانی می نماید یا خیر مطلع گردید.
مبدل USB به rs232 ایزوله
نخست توجه نمایید که این مبدل ممکن است به یکی از پایه های پورت rs232 دارای ولتاژ بالا متصل شده و سبب آسیب گردد در ادامه ولتاژ بالا توسط USB به PC وارد شده که همین سبب سوختن پورت USB سیستم و در برخی از موارد باعث سوختن خود کامپیوتر می گردد. امروزه جهت پیشگیری از این رخداد، مبدل های ایزوله را بکار می برند. در نوع ایزوله یا جدا کننده، پورت rs232 از USB مجزا میباشد بدین معنی که چنانچه حادثهای در بخش rs232 بوقوع بپیوندد هیچ صدمهای به USB وارد نگردیده و همچنین عکس آن نیز صادق است.
آیا مبدل USB سریال مشابه با مبدل USB به rs232 میباشد؟
در برخی از موارد عنوان سریال جایگزین کلمه rs232 در نامگذاری این پورت می گردد. اما در حقیقت سریال و rs232 با یکدیگر متفاوتند. مبدل usb هنگامی استفاده می شود که وسیله الکترونیکی نهایی به سیستم شما نزدیک باشد. از آنجا که حداکثر طول کابل USB در حدود ۵ متر میباشد ( full speed یا high speed) طول سیم وابسته به نوع سیم و دستگاه است که در اکثر دستگاه ها در حدود ۱.۵ و یا ۲ متر طراحی شده است. RS-232 (یا توصیه استاندارد ۲۳۲) سیستم ارتباطات کامپیوتری استاندارد بوده که اغلب تحت نام یک اتصال سریال مطرح میگردد. کاربران احتمالا از یک اتصال RS-232 به یک مودم به یک PC قدیمی تر اتصال پیدا نمودهاند. تا قبل از پیدایش سیستم USB، این اتصال به عنوان استاندارد جهت مودم، سیستمهای دستی و اکثر ابزارهای جانبی کامپیوترها بکار برده می شدند.
کابل شارژ MICRO USB /...
کابل شارژر در زمره ابزار فرعی موبایل است. همه به جهت شارژ کردن موبایلمان، احتیاج به کابل شارژ داریم. بهره بردن از یک کابل شارژ باکیفیت علاوه بر شارژ کردن باتری موبایل با سرعت و کیفیت بیشتر، سلامت باتری را نیز حفظ میکند. کابل شارژ بی کیفیت در زمان اندکی، باتری را دچار خرابی میکند و حتی احتمال دارد که سبب تورم باتری و یا سایر ایرادات شود. حرارت بالای موبایل، یکی دیگر از ایراداتی است که بدلیل بهره بردن از کابل بی کیفیت با آن روبرو می شویم. بنابراین برگزیدن و خرید کابل شارژ خوب و باکیفیت از همه مسائل مهمتر است. در صورتی که تمایل ندارید موبایل تان با ایرادات این چنینی روبرو شود، باید برترین کابل را برای موبایل تان تهیه کنید. بهتر است اول خصوصیات برترین کابل شارژر موبایل سامسونگ، آیفون و دیگر موبایل های اندرویدی و غیراندرویدی را بشناسید. در اینجا، راهنمای خرید کابل شارژ تلفن همراه را مطالعه خواهید کرد و قادر هستید برترین گزینه را برای موبایل تان برگزینید. در ادامه با آسارایان همراه باشید.
معرفی انواع کابل USB
مدل کابل شارژ، براساس نوع و سال تولید موبایل شما است. USB یک استاندارد جامع برای دستگاه های الکترونیکی دارد و در نوع و مدلهای گوناگون هم طراحی و ساخته می شود. فرق این کابلها فقط در شکل آن ها نیست، بلکه دارای استفاده و اثربخشی گوناگونی هم هستند. کابل های USB کلا به ۵ طبقه دستهبندی می شوند که در ادامه، آن ها را معرفی خواهیم کرد:
کابل USB نوع A (Type-A): کابل USB نوع اِی در حقیقت یک ارتباط دهنده مستطیلی شکل و صاف است که در کابل های اتصال به همه رایانه ها و لپتاپ ها مشاهده می شود. این مدل ارتباط دهنده حتی در تلویزیون، کنسول بازی و خیلی دیگر از ابزار الکترونیکی هم هست.
کابل USB نوع B (Type-B): کابل USB نوع بی، گونهای ارتباط دهنده مربعی شکل است که اکثرا در دستگاه هایی مثل پرینتر، اسکنر، چاپگر و ابزارک های وصل شده به سیستمی همچون رایانه و لپتاپ هست. البته این مدل کابل دیگر ساخته نمی شود و انواع تازه تری جای آن را را گرفته است.
کابل USB مینی (Mini USB): این کابل ها در حقیقت، مدل کوچکتری از کابل های USB نوع بی هستند و پیش از عرضه نسل نوین کابل ها (میکرو USB)، در بیشتر تجهیزات الکترونیکی به کار گرفته میشوند. این مدل کابل علاوه بر موبایل، در دسته های پِلی استیشن، MP3، MP4 و دوربین هم استفاده میشود؛ ولی اکنون برای تلفن همراه ساخته نمیشود.
کابل USB میکرو (Micro USB): این کابل ها در این سال ها جای همه انواع پیشن را گرفتند و این کابل تقریباً در هر مدل موبایل و ابزارک رایانهای، بکار میرود. ولی در ۲ یا ۳ سال قبل، خود را جایگزین نسل بالاتری از کابل های USB کرده و کمتر بکار میرود. از دستگاه هایی که این کابل را بکار میگیرند، می توان به انواع موبایل، تبلت، ابزارک ها و دسته های بازی را نام برد. کابل میکرو قبلا در همه دستگاه های اندرویدی بکار گرفته می شد. ولی رفته رفته نوع سی جای آن را گرفت که به لحاظ سرعت و کیفیت شارژ در رده بالاتری است.
کابل USB نوع C (Type-C): تازه ترین نسل کابلهای USB، کابلهای نوع سی هستند. این کابل ها دارای بالاترین میزان جابجایی اطلاعات در بین همه انواع پیشین هستند. این توانایی موجب شده تا در اکثر ابزار الکترونیکی مثل موبایل، تبلت، لپ تاپ های نوین همچون مکبوک ها، موبایل های مجموعه پیکسل، دسته های بازی، کنترل کننده های سوییچ و غیره بکار گرفته شود. کابل های نوع سی، مدلی کابل دو طرف نَر هستند که دارای توانایی وصل شدن به دستگاه های دیجیتالی و نمایشگر هستند. البته این کابل ها در شکل یک طرف نوع سی و یک طرف نوع اِی هم ساخته و ارائه می شوند. کابلهای نوع سی در هر دو سمت، یک اتصال دهنده استاندارد دارند و به همین خاطر، اثربخشی آن ها راحتتر از دیگر کابلها هم است.
کابل لایتنینگ: کابل لایتنینگ نیز ویژه مارک و کالاهای اپل است. موبایل ها، آیپد و ایرپادهای اپل توسط این کابل شارژ می شوند که دارای نیرو و سرعت شارژ خوبی هستند. راهنمای شناسایی کابل شارژ اصلی آیفون را نیز مطالعه کنید تا دادههای زیادتری درباره این کابل و خصوصیات آن بدست آورید.
توانایی شارژ سریع یا Fast Charge: همانگونه که از اسمش مشخص است، این توانایی موجب شارژ سریع موبایل در زمانی کمتر می شود. بنابراین شما قادر به شارژ کامل موبایل خود در زمان کم تری در مقایسه با دیگر موبایل ها هستید. علاوه بر این، کابل هایی که دارای توانایی شارژ سریع یا شارژ سریع هستند، دارای میزان نیروی جابجایی اطلاعات بیشتری هم هستند. بیان این نکته ضروری است که برای بهره بردن از این توانایی به جز در کابل، شارژر یا سَری نیز باید دارای توانایی شارژ سریع باشد.
کیفیت متصل کننده (Connector): متصل کننده کابل های متنوع و فرعی سریع دچار شکستگی یا از کابل جدا می شوند. در این شرایط بهتر است کابل شارژی خریداری کنید که کیفیت اتصال یا کانکتور آن با کیفیت است.
امکان جابجایی داده از موبایل به لپتاپ یا برعکس
کابل های شارژ موبایل کلا به دو نوع طبقهبندی می شوند. یکی از این کابل ها فقط برای شارژ کردن موبایل بکار میرود؛ ولی مدل دیگر آن ها نیز برای شارژ موبایل و هم برای جابجایی اطلاعات از موبایل به لپتاپ یا برعکس استفاده میشود. پس در زمان خرید به این مسئله توجه داشته باشید تا بتوانید کابل متناسب با احتیاج خود را بخرید.
استانداردهای سرعت کابل شارژ اندروید
علاوه بر مدل اتصال، امکان جابجایی اطلاعات، جنس و کیفیت کابل، سرعت جابجایی داده هم برای خرید یک کابل شارژ خوب، خیلی مهم است. همه کابل های USB به لحاظ سرعت جابجایی اطلاعات، دارای 3 مدل زیر هستند:
USB 1.x: این استاندارد سرعت کهن است و ملاک اساسی بنچ مارک های دیرین بود؛ ولی اکنون کمتر دستگاهی است که این استاندارد را بکار برد.
USB 2.0: این استاندارد سرعت هم کهن است و اکثرا برای کابل های میکرو، کوچک (mini) و OTG استفاده میشد. البته همچنان نیز در بعضی از کالاهای الکترونیکی مثل فلش مموری، صفحه کلید، موشواره و بعضی از خروجی های رایانه های اداری بکار میرود.
USB 3.0: این استاندارد سرعت جابجایی اطلاعات در کابل های نوین هست و از دو مدل پیشین، خیلی سریع تر است. این کابل ها به اسم نسل سوم کابلهای USB معروف هستند و گاهی به رنگ آبی میباشند یا اینکه لوگوی SS بر روی آن ها نوشته شده است. عبارت SS یعنی خیلی سریع (Super Fast) که نمایانگر سرعت زیاد جابجایی داده در USB 3.0 است. این استاندارد در موبایل های نوین، هاردهای اکسترنال، فلش مموری های نوین و خیلی از وسایل الکترونیکی دیگر استفاده میشود.
جنس کابل شارژ یا کاور آن
یکی از مواردی که در هنگام خرید باید به آن توجه داشته باشید، جنس و یا کاور کابل شارژ است. مطمئنا هر قدر که جنس کابل شارژ مطلوبتر باشد، استقامت زیادتر و عمر هم بیشتر میشود. از سویی، کاور خوب از خراب شدن کابل بدلیل کشیدگی یا استفاده نامطلوب جلوگیری کرده و در نهایت مانع پاره شدن آن می-شود. پس کابل شارژی برگزینید که در کنار روکش، یک کاور دیگر هم داشته باشد تا عمر آن زیاد شود.
طول کابل شارژ
کابل شارژ در متراژ های گوناگون ساخته می شود که هر یک دارای استفاده مخصوص به خود هستند. مثلا کابل های با درازای ۲۵ سانتی متر برای بهره بردن از شارژر همراه خوب هستند، زیرا محدودکننده نیستند. ولی در صورتی که تمایل دارید موبایل را مستقیما از پریز برق شارژ کنید، بهتر است کابل با درازای بیشتر از یک متر بگیرید. ضروری است که کابل هایی با درازای ۲ متر و ۳ متر هم برای بهره بردن در اتومبیل طراحی و ساخته شده اند که کار با آن ها و شارژ موبایل را آسانتر می کنند. پس با توجه به احتیاجات و موقعیت خود، یک کابل با درازای خوب را برگزینید. خیلی از افراد دوست دارند که کابلی ۱ یا ۲ متری بخرید که بتوانند در منزل، محل کار و اتومبیل از آن بهره ببرید. ضروری است این مسئله را بیان کنیم که هرقدر درازای کابل بالاتر رود، مقاومت الکتریکی زیادتری داشته که این کار، دارای اثربخشی منفی بر روی کارکرد آن است.
برند سازنده
اکنون مارکهای بسیاری در بازار هستند که به ساخت کابل شارژ اندروید پرداختهاند؛ پس بهتر است از یک فروشگاه و مارک معتبر بخرید.
قیمت کابل شارژ
قیمت کابل شارژهای اندروید بین ۲۰ هزار تومان تا 1 میلیون تومان در نوسان است. کابلهای با قیمت کم عموما یا تقلبی هستند یا فقط برای شارژ ساخته شده و توانایی جابجایی اطلاعات را ندارند.
به چه دلیل باید در گزینش کابل شارژر موبایل، دقت زیادی داشته باشیم؟
شما باید کابل باکیفیت بهره ببرید و اساسی ترین علت آن، حفظ سلامتی و ایمنی موبایل است. ممکن است سابقا نیز این را تجربه کرده باشید که تخلیه باتری شما با سرعت بسیار اتفاق میافتد و اجبار پیدا میکنید که آن را با فواصل زمانی کم شارژ کنید یا اینکه زمان بسیاری طول می کشد تا باتری کاملا شارژ شود و شما باید ساعت ها در انتظار کامل شارژ شدن موبایل تان باشید. علت اساسی این ایرادات، خراب شدن باتری بدلیل بهره بردن از کابلهای بی کیفیت است. در صورتی که یک کابل خوب و بااطمینان را بکار ببرید، کمتر این رخدادها را مشاهده خواهید کرد. ایمنی موبایل نیز خیلی اهمیت دارد. در صورتی که کابل شارژ شما جریان و ولتاژ زیادتری را از خودش رد کند و یا نوسانات آن بالا باشد، احتمال دارد که بخش درگاه موبایل یا بُرد مادر آن خراب شود. هنگام که موبایلتان در زمان شارژ خیلی داغ شود، امکان انفجار آن نیز هست. کابل باکیفیت از این سو نیز خیلی بااهمیت است. کابل هایی که بوسیله مارک های شناخته شده ساخته می شوند، عموما دارای چندین گواهی استاندارد هستند و خطرات آن ها کاملا مرور می شوند و در صورتی که ایرادی در طراحی آن باشد، کجا به عرضه در بازار نیستند. گواهی هایی مثل CE و RHOS و MFI برای کابل شارژ خیلی بااهمیت هستند. مورد بااهمیت بعدی که در راهنمای خرید کابل شارژر موبایل باید به آن دقت کنید، استقامت کابل است. قطعا یک کابل با قیمت کم و بی کیفیت، دارای عمر کوتاه تری هستند؛ این در حالی است که یک کابل باکیفیت و مطلوب، دارای طول عمر خیلی زیادتری هستند و می توانید تا مدت ها بی هیچ ایرادی، آن را بکار ببرید.
راهنمای خرید کابل شارژر تلفن همراه
همانگونه که در راهنمای خرید برترین ابزار فرعی تلفن همراه مطالعه کردید، کابل شارژ در زمره مسائل بااهمیتی است که باید توجه زیاد و دقت را در هنگام خرید آن داشته باشید. در ادامه، مسائل بااهمیتی درباره برگزیدن برترین کابل شارژ برای تلفن همراه آمده که باید حتما آن ها را مدنظر قرار دهید.
نخستین مورد در گزینش شارژر خوب برای موبایل، دقت به اصل یا تقلبی بودن آن است. سابقا اشاره کردیم که چگونه کابل و آداپتور اورجینال را شناسایی کنیم. ولی هنوز باید توجه داشته باشید؛ زیرا شرکت هایی که ابزار تقلبی و مشابه میسازند، همه جزئیات ضروری را در ساخت این ابزار بکار میگیرند و احتمالا تقلبی بودن آن ها را نفهمید. پس بهتر است حتما به یک فروشگاه شناخته شده ابزار فرعی تلفن همراه مراجعه کنید تا اطمینان حاصل کنید که کابل شارژرتان اصالت دارد.
مورد بعدی، دقت به مدل کابل شارژ است. قطعا شما قادر نیستید که موبایلی اندرویدی با درگاه میکرو را با کابل لایتنینگ شارژ کنید. بنابراین باید مدل کابلی که با موبایل شما مطابقت دارد را برگزینید. درازای کابل شارژ نیز اهمیت دارد. کابل شارژر عموما با اندازههای 0.5 متری، 1 متری، 1.2 ، 1.5 و 2 متری روانه بازار می شوند. اینجا شما حق انتخاب دارید. کابل های بسیار کوتاه عموما کاربری آسانی ندارند و در صورتی که پریز برق در دسترس باشد، قادر به استفاده از موبایل در زمان شارژ نیستید. کابلهای بسیار دراز نیز دارای سرعت شارژ پایینتری هستند. کلا اندازه 1 الی 1.5 متر، مناسب شارژر است.
امکانات فرعی کابل شارژر
اصطلاح کابل شارژ اسمارت نیز به تازگی در این زمینه مطرح شده است. کابل ها دارای بعضی امکانات فرعی مازاد هستند که هم ایمنی باتری تان را زیادتر میکنند و هم کار شما را برای شارژ بادقت و صحیح موبایل آسان تر می کنند:
نشانگر LED: عموما نشانگری روی بعضی کابل ها هست که موقعیت شارژ باتری را بیان می کنند. هنگامی که کابل به درستی اتصال یابد و وقتی پر شود، رنگ آن عوض میشود.
چیپ کنترل جریان و ولتاژ: نوسانات الکتریکی می تواند باتری را دچار خرابی کند. شارژرهای نوین، دارای گونهای چیپ کوچک برای نظارت بر جریان و ولتاژ هستند و هنگامی که به میزان مجاز نباشد، جریان و ولتاژ را قطع می کنند تا به باتری فشار وارد نشود.
طول قابل تنظیم: درصورتی که تمایل ندارید اتاق یا کیف تان توسط کابل شارژ دراز شما دچار بی نظمی شود، بعضی از کابل ها دارای قابلیت تنظیم درازا نیز هستند و قادر هستید با تنظیم درازای آن، نظم زیادتری را در اتاق و محیط کارتان برقرار کنید.
کابل چندمنظوره: بعضی کابل ها در مجموعه های گوناگون ارائه می شوند؛ بطور مثال یک کابل با مجموعه لایتنینگ، میکرو و نوع سی روانه بازار می شود که می تواند در یک زمان، سه موبایل گوناگون را شارژ کند و احتیاجی نیست برای موبایلهای گوناگون، کابلهای متنوع بخرید.
کابل شارژ TYPE-C
USB تایپ سی، استانداردی نوین از فناوری یو اس بی است که فواید بسیاری را به دنبال دارد. فقط به لحاظ اندازه های کوچکتر و دوسویه نیست، بلکه پرونده ها را با سرعت عالی ۱۰ گیگابیت در ثانیه بین دستگاه ها منتقل می کند. USB تایپ سی در مقایسه با ورژن پیشین کابلهای USB قابلیت گرفتن و فرستادن نیروی خیلی زیادتری (تا ۵ هزار میلیآمپر یا ۱۰۰ وات) را داراست. USB تایپ سی در کنار ارسال اطلاعات و شارژ سایر دستگاه ها، به منزله درگاه نمایشگر نیز استفاده میشود و با وصل شدن آن به نمایشگر، می توانید محتوا را از لپتاپ یا موبایل روی صفحهای بزرگتر نشان دهید. گونه های مختلفی از این کابل ها و مبدل های آن روانه بازار شده که در یک سوی آنها USB تایپ سی و در سوی دیگر، اتصال دهنده USB تایپ اِی، HDMI، VGA، لایتنینگ، LAN، USB 3.0 یا خود USB تایپ سی است. اپل که هیچگاه درباره گزینش قطعات ریسک نمیکند، مجموعه مک بوک را به یک درگاه USB تایپ سی و مدل های پرو را به چندین پورت آن تجهیز کرده است.
بسیاری از تلفنهای همراه، تبلت و لپ تاپ های نوین، دارای پورت USB تایپ سی هستند و میکرو USB در آنها نیست. کابل شارژ سریع (fast charge) تایپ سی، عموما دارای سرعت خیلی زیادتری در ارسال جریان الکتریکی در مقایسه با کابلهای عادی است. عموما کابل تایپ سی شارژ سریع، برای استفاده در شارژهای همراه و شارژرهای سریع خریداری میشود. ولی چه کابلی را شارژ سریع مینامند؟ ما را در ادامه متن راهنمای خرید کابل تایپ سی همراه کنید تا به جواب این پرسشها برسید. کابل شارژ سریع تایپ سی با فناوری QC3.0 سرعت تقریبا بالاتری در مقایسه با کابلهای عادی دارند؛ ولی باید دقت کنید که اگر عبارت QC3.0 بر روی جعبه محصول نباشد (حتی در صورتی که عبارت Fast بر روی جعبه باشد)، کابل عادی و یا در بهترین شکل، Fast 2.0 است.
شارژر تایپ سی (Type C) چیست و بهره بردن از این کابل، چه فوایدی دارد؟
یک متصل کننده نوین و البته باریک است که دارای استانداردهای گوناگون مثل USB 3.1 و فرستادن نیرو (USB PD) است. با بهره بردن از یک مبدل، قادر به ایجاد اتصال بین درگاه USB تایپ سی با دیگر درگاهها است. به راحتی قادر به تبدیل این کابل به یک درگاه واحد هستیم و از دیگر خروجی ها نیز میتوان بهره برد. برخلاف گمان اکثر اشخاص، کابل شارژر تایپ سی، فقط یک کابل شارژر نیست. به بیان دیگر، در کنار بهره بردن از تکنولوژی تایپ سی در کابل های سریع شارژر موبایل های سامسونگ هم بکار میرود؛ مثلا یک کابل سریع برای دریافت و ارسال داده نیز بهره میبرند.
فواید کابل شارژر تایپ سی (Type C) چیست؟
USB تایپ سی بوسیله انجمن گسترشدهندگان فناوری USB به منزله استاندارد جهانی معرفی شد تا تلاش شود درگاه و متصل کننده همه دستگاهها، یکپارچه شوند. بهره بردن از این کابل در همه دستگاه ها، ایراد داشتن همه کابل های گوناگون و متفاوت برای دستگاه های گوناگون رفع خواهد شد و دیگر احتیاج به یک کابل بی همتای USB تایپ اِی یا بی برای هر دستگاه نیست. کابل شارژر تایپ سی، قابلیت برگشت دارد و به نظر شیوه اتصال به کابل Lightning اپل شباهت دارد. یعنی وقتی تصمیم دارید موبایل خود را به شارژر متصل کنید، دیگر احتیاج به برگرداندن دستکم 3 مرتبه متصل کننده و گشتن به دنبال سمت صحیح آن ندارید. قادر به بهره بردن از هر دو سمت کابل برای درگاه موبایلتان هستید. بنابراین، این خصیصه از فواید خوب کابل شارژر تایپ سی است.
موارد مهم در خرید کابل شارژر تایپ سی
شارژ USB تایپ سی، تکنولوژی جدیدی است که برای شارژ و همگام سازی در دستگاه های الکترونیک ساخته شده و کم کم، بهره بردن از آن توسعه مییابد که این کار خوبی است؛ چون اکنون کاربران قادر به تهیه یک کابل شارژ برای هر دو دستگاه تلفن همراه و لپتاپ هستند. یکی دیگر از خصوصیات خیلی خوب این استاندارد، این است که دیگر احتیاجی به انتخاب سمت صحیح کابل شارژ برای وصل شدن نیست؛ چون این کابل به شکل متقارن ساخته شده است. با این حال، تکنولوژی USB تایپ سی همچنان روندهای استانداردسازی رسمی را در صنعت پشت سر نگذاشته است. این یعنی کابل های با ساخت بد و با اجزای بی کیفیت می توانند به دستگاه های محبوب و با قیمت بالای شما صدمه بزنند. این کار می تواند دربرگیرنده آسیب رساندن به درگاه فیزیکی و یا عدم شارژ صحیح دستگاه باشد. اکنون، کابل شارژر تایپ سی با گوناگونی زیادی روانه بازار ابزار فرعی دستگاه میشود. ولی موردی که برای ما مهم است، طول عمر و اثربخشی خوب است؛ به این معنا که با یک دفعه خرید کابل تایپ سی، دیگر احتیاجی به خرید دوباره کابلی نوین نداریم. توجه به چند مورد و شناخت صحیح از گونه های کابل شارژر، برای انتخاب خوب خیلی مهم است. در ادامه متن راهنمای خرید کابل تایپ سی، مدلهای کابل تایپ سی و موارد بااهمیت در خرید آن را برایتان به شکل مجزا ارائه میکنیم.
کابل تایپ سی (Type C) اصل
کلا مدلهای کابل شارژر دارای سوکت تایپ سی را میتوان به طبقه کابلهای اصلی و تقلبی، دسته بندی کرد. با زیاد شدن سازندگان ابزار فرعی تلفن همراه، ظهور کابلهای تقلبی را هم مشاهده کردهایم؛ به طوری که به دشواری قادر به شناسایی این هستیم که آیا کالای خریداری شده، تقلبی است یا اصل پیشنهاد میکنیم که به جهت خرید کابل اصل تایپ سی، فرقهای کابل تقلبی و اصلی را در نخستین گام مرور کنید. بنابراین کافی است راهنمای خرید کابل تایپ سی را با دقت خوانده و اگر پرسشی دارید، با ما در میان بگذارید. کابل شارژر اصل تایپ سی، همیشه دارای کیفیت ظاهری تقریبا بهتری در مقایسه با مدلهای شبیه به آن و تقلبی هستند و گاهی بوسیله مارکهای شناخته شده ساخته میشوند. دقت به مارک تولیدکننده کالا هم از موارد با اهمیت در شناسایی کابل اصلی است که در ادامه، تعدادی از دوستداشتنی ترین آنها را بیان میکنیم.
کابل شارژ فوق سریع
فناوری شارژ فوق سریع (super fast charge) که به شکل کوتاه شده به PD معروف است هم در بعضی از مدلهای کابل تایپ سی بکار میرود. کابل تایپ سی شارژ فوق سریع در کنار سرعت خیلی بالاتر نسبت به کابلهای عادی، دارای سرعت خیلی بالاتری در مقایسه با کابلهای شارژ سریع کوالکام هستند!!! این کابلها را میتوان برای سریع کردن شارژ اسمارتفون در شارژرهای همراه و شارژرهای شارژ فوق سریع بکار برد.
جنس روکش کابل
در صورتی که انواع گوناگونی از مدلهای کابل اصل شارژر تلفن همراه و تبلت را مرور کنید، می فهمید که روکشهای گوناگونی بر روی کالا بکار میرود. از کابل شارژر فلزی گرفته تا کابلهای پلاستیکی. هر کدام از این کالاها میتوانند دارای اثربخشی خوبی باشند؛ ولی عموما کابلهای با روکش مقاوم، دارای طول عمر خوبی هستند. پس بهتر است در کنار خواندن راهنمای خرید کابل تایپ سی، کالاهایی را در زمان خرید کابل تایپ سی برگزینید که در مدت استفاده، سریع آسیب نبینند و خم نشوند. مدلهای کابل تایپ سی فلزی-فنری، کابل اصل با روکش پلاستیک انعطاف پذیر و کابلهای پارچهای و کنفی را میتوان گزنه خوبی دانست.
مارکهای شناخته شده سازنده کابل شارژر تایپ سی (Type C)
تصمیم داریم که در ادامه و در قسمت آخر راهنمای خرید کابل تایپ سی، تعدادی از برترین مارکهای سازنده کابل اصل شارژر تلفن همراه و تبلت را به شما معرفی کنیم. مارکهایی مانند ریمکس، TD-LTE، باسئوس، یوسمز و … تعدادی از مارکهای شناخته شده و معروف هستند که در کنار کابل شارژر، در حوزه شارژر همراه هم کالاهایی را به شکل حرفهای روانه بازار کردهاند.
قیمت کابل شارژر تایپ سی (Type C)
همه کابل های شارژر تایپ سی کاملا مثل دیگر کابل های شارژر، قیمت های متفاوتی دارند. همانگونه که سابقا گفتیم باید در هنگام خرید شارژر تایپ سی، به این مورد دقت کنید که شارژر شما در زمره کدام تایپ شارژرها است؛ چون بعضی از این کابل ها یک سمت تایپ سی و برخی دو سمت تایپ سی نام دارند. باید به مارک کابل شارژر دلخواه نیز توجه و آن را صحیح انتخاب کرد؛ با اینکه کابل های تایپ سی در ارسال شارژ و یا داده خیلی فرق ندارند، اما احتمال دارد که به لحاظ ظاهر آزار دهنده باشد و مارک کابل شارژر با مارک خود تلفن همراه مطابقت نداشته باشد. البته این مسئله براساس علاقه شخصی هر فرد هست.
شارژ لپتاپ با USB تایپ سی (Type C)
خیلی از لپتاپهای نوین دارای درگاه USB تایپ سی هستند، ولی تنها برای ارسال داده و نه برای شارژ کردن آنها. شاید برایتان تعجبآور باشد، ولی اکنون لپ تاپها قصد عوض کردن درگاه شارژ به درگاه تایپ سی را دارند. لپتاپهای مکبوک در سال 2015، در زمره نخستین لپتاپهای دارای درگاه شارژ تایپ سی بودند. البته تنها برند اپل، لپتاپهای خود را به این فناوری قوی تجهیز نکرده است. لپتاپهای نوین مایکروسافت و سامسونگ هم دارای این فناوری هستند و احتمال دارد در آیندهای نه خیلی دور، حذف کامل درگاه شارژهای کهن را مشاهده کنیم.
کابل های مورد استفاده در لوازم الکترونیکی وظیفه دارند تا اطلاعات و یا انرژی را از یک دستگاه مبدا و یا منبع تغذیه به دستگاه مقصد منتقل کنند. کابل های مورد استفاده در لوازم کامپیوتری از انواع این کابل ها می باشند. این کابل ها تنوع گسترده ای دارند و به انواع مختلفی تقسیم می شوند. کابل شبکه های محلی، کابل مخصوص اتصالات داخلی رایانه ها و حتی کابل های...
کابل های مورد استفاده در لوازم الکترونیکی وظیفه دارند تا اطلاعات و یا انرژی را از یک دستگاه مبدا و یا منبع تغذیه به دستگاه مقصد منتقل کنند. کابل های مورد استفاده در لوازم کامپیوتری از انواع این کابل ها می باشند. این کابل ها تنوع گسترده ای دارند و به انواع مختلفی تقسیم می شوند. کابل شبکه های محلی، کابل مخصوص اتصالات داخلی رایانه ها و حتی کابل های VGA همه و همه در دسته کابل های کامپیوتری قرار می گیرند. از آن جایی که گستره کابل های کامپیوتری بسیار وسیع است و همچنین بر روی بسته های کابل ها نیز توضیحات چندان دقیقی وجود ندارد بسیاری از کاربران درهنگام خرید این محصولات دچار سردرگمی و گیج شدن می شوند. در این نوشته قصد داریم با انواع کابل های کامپیوتری و ویژگی های هریک آشنا شویم.
انواع مختلف کابل های ارتباطی کامپیوتر عبارتند از کابل VGA و DVI ، کابل HDMI ، کابل USB ، کابل پرینتر ، کابل صدا Sound ، کابل کی وی ام KVM، کابل برق، کابل اپتیکال ، کابل SATA و eSATA، کابل 1394، کابل OTG، کابل DISPLAY PORT ، کابل سریال RS232، کابل شارژ اندروید / آیفون ، کابل TYPE-C و ... اشاره کرد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
کابل VGA: کابل VGA (Video Graphic Array) از کابل های مورد استفاده در سیستم های کامپیوتری می باشد. برای اینکه داده ها و اطلاعات کامپیوتر بر روی نمایشگر نشان داده شود، از این سیم به منظور اتصال نمایشگر به کیس استفاده می شود. باتوجه به تغییرات روزافزونی که در زمینه اتصالات دیجیتالی شاهد هستیم، استفاده از این سیم ها بسیار کمتر از قبل شده است. اتصالات موجود در این کابل متشکل از پانزده عدد پین می باشد. این پین ها در سه ردیف پنج تایی مرتب شده اند. جالب است بدانید که هریک از این ردیف ها نشانگر یکی از رنگ های قرمز، آبی و سبز (RGB) می باشند.
کابل DVI: کابل های (Digital Visual Interface) یا همان DVI از دیگر کابل هایی هستند که در دسته کابل های رایانه ای قرار می گیرند. کابل های مذکور درواقع جایگزینی برای اتصالات آنالوگ تولید و عرضه گردید. باتوجه به پیشرفت تکنولوژی و ظهور صفحه نمایش های دیجیتالِ با کیفیت بالا همچون پنل های ال سی دی؛ کابل های DVI به عنوان جایگزینی برای کابل های VGA برای اتصال نمایشگرهای دیجیتالی به کامپیوتر مورد استفاده قرار گرفتند. این کابل ها بصورت کلی در سه مدل متفاوت عرضه می شوند. در هنگام خرید کابل های DVI توجه داشته باشید که باید دستگاه شما قابلیت تبدیل کابل های VGA به DVI و نیز برعکس را داشته باشد در غیراینصورت این کابل ها به درد نخواهند خورد.
کابل های اچ-دی-ام-آی: استفاده از کابل های HDMI (High Definition Multimedia Interface) در چند سال اخیر بسیار رواج یافته است. کابل های HDMI برخلاف دو کابل قبلی بصورت همزمان از انتقال صوت و تصویر پشتیبانی می کنند. به عبارت دیگر کابل HDMI در نقش یک رابط برای انتقال همزمان صدا و تصویر عمل می کند. با توجه به اینکه ارسال سیگنال های دیجیتالی از طریق این کابل انجام می شود بنابراین از این کابل فقط در دستگاه های مدرن تری مانند وصل لپ تاپ به تلوزیون های هوشمند می توان استفاده کرد.
کابل IDE: این کابل با نام کامل (Integrated Drive Electronics) شناخته می شود و جهت متصل شدن هارد به مادربرد رایانه به کار می رود. کابل های IDE با نام گذرگاه باس نیز شناخته شده و در هارد دیسک های قدیمی به عنوان رابط استفاده می شد. این کابل ها بصورت پهن بوده و طراحی نوار مانندی دارند. اتصالات موجود در این کابل عمدتا 40 پین را شامل می شود. در برخی مدل های 2.5 اینچی تعداد پین ها به 45 عدد نیز می رسد.
کابل USB: کابل ها و اتصالات USB (Universal Serial Bus) را می توان محبوبترین و پرکاربردترین نوع اتصالات چند سال اخیر دانست. تقریبا تمامی لوازم جانبی سیستم های کامپیوتری مانند ماوس، کیبورد، فلش مموری ها، هدست، گیم پد ها و نیز آداپتورهای بی سیم همه و همه از طریق اتصالات USB به سیستم وصل می شوند. در طول سال های گذشته با پیشرفت فناوری، کابل های USB نیز همچون سایر لوازم مربوط به حوزه الکترونیک بهبود و ارتقاء پیدا کرده اند. امروزه عرضه مدل های گوناگون با ویژگی های مختلف از این کابل ها را شاهد هستیم.
در ادامه به بررسی انواع کابل های USB می پردازیم:
کابل USB 2.0: سازگاری با نسخه های اولیه USB و پشتیبانی از سرعت 480 مگابیت در ثانیه درهنگام انتقال فایل ها از ویژگی های این نوع از کابل های یو اس بی می باشد. کابل های USB 2.0 کندترین نوع کابل های یو اس بی بوده و کابل های micro USB، mini USB و OTG را شامل می شوند.
کابل USB 3.0: این کابل ها نسخه های بهبود یافته کابل های USB 2.0 می باشند. با این حال از مدل های قدیمی نیز پشتیبانی می کنند. سرعت کابل های USB 3.0 بسیار بیشتر بوده و در حدود 4.8 گیگابیت در ثانیه می باشد. از این رو در بیشتر سیستم های امروزی که سرعت و کیفیت بالا معیاری تعیین کننده می باشد از کابل های نوع USB 3.0 استفاده می شود.
کابل USB Type C: جدیدترین نوع کابل ها و اتصالات یو اس بی می باشند. کابل های تایپ سی نسبت به دو مدل دیگر از قدرت و سرعت بیشتری برخوردار است. در اغلب گوشی های هوشمند جدید و لپ تاپ هایی که اخیرا ساخته شده اند شاهد استفاده از درگاه USB Type C هستیم. اسمارت فون های پیکسل و زنفون و نیز مک بوک ها و برخی لپ تاپ های شرکت ایسوز از این اتصالات پشتیبانی می کنند.
کابل اِتِرنت (Ethernet): کابل های اترنت دسته ای از کابل های کامپیوتری می باشند که برای تنظیم نمودن شبکه های محلی و برای وصل نمودن روترها به مودم و رایانه مورد استفاده واقع می شوند. از دیگر قابلیت های این کابل ها، اتصال مستقیم دو دستگاه به یکدیگر می باشد.
کابل SATA: واژه ساتا اختصار یافته عبارت (Serial Advanced Technology Attachment) می باشد و به کابل های IDE نسل جدید اطلاق می شود. کابل های ساتا نسبت به کابل های آی -دی-ای سرعت و عملکرد بسیار بهتری دارند. از این رو در بیشتر سیستم های امروزی بمنظور اتصال دستگاه های ذخیره سازی به مادربرد از این کابل ها استفاده می شود. کابل های ساتا در طراحی نیز متفاوت تر از نمونه خود بود و بجای پهن بودن از نوار هایی باریک و بلند تشکیل شده است.