مبدل USB

برند

تقریبا در تمامی دیوایس های الکترونیکی همچون رایانه ، لپ تاپ، اسمارت فون ها و دیگر دستگاه های موجود درگاه USB وجود دارد. USB یک پروتکل جهانیست که در لوازم الکترونیکی بکار می رود و انواع مختلفی دارد. از آن ها برای انتقال اطلاعات مختلفی چون فایل های چندرسانه ای، اسناد و... استفاده شده و یا وظیفه دریافت یا انتقال جریان برق را برعهده دارند. ایجاد ارتباط با پورت های USB به خودی خود امکان پذیر نبوده و برای این کار از کابل های USB استفاده می شود. کابل های USB انواع مختلفی دارد و هرکدام از آن ها قابلیت های خاصی را به ارمغان می آورد. لذا در تهیه و استفاده از این کابل ها لازم است کاربران با هریک از این کابل ها آشنایی داشته باشند. در ادامه با انواع کابل های USB آشنا می شویم:

USB Type-A: کابل های Type-A ظاهری تخت داشته و مستطیل شکل است. اکثر کامپیوترها جهت اتصال به لوازم جانبی مختلف دارای چند پورت USB Type-A می باشند. این اتصال از طریق کابل های رابط Type-A صورت می گیرد. معمولا کابل های استاندارد مخصوص رایانه از یک طرف بصورت USB Type-A می باشد. علاوه بر رایانه ها، دستگاه های دیگری چون نمایشگرها، کنسول های بازی و... از پورت USB Type-A پشتیبانی می کنند.

USB Type-B: کابل های Type-B یک رابط مربع مانند می باشند. تا چند سال پیش از این کابل جهت اتصال دستگاه های مختلفی همچون انواع چاپگر به رایانه ها استفاده می شد اما در سال های اخیر استفاده از این نوع کابل ها منسوخ شده و جای خود را به نمونه های کوچتر داده است. Mini-USB: گفتیم که کابل های کوچکتر جایگزین کابل Type-B شدند. کابل Mini-USB نمونه ای از این کابل ها می باشد. این کابل درواقع از زیرشاخه های کابل USB Type-B محسوب می شود و تا پیش از عرضه کابل های micro-USB در اغلب گوشی های تلفن همراه مورد استفاده می گرفتند. اما امروزه دیگر در گوشی ها کاربرد نداشته و تنها در ابزارهایی مانند انواع دوربین، پخش کننده های موسیقی، دسته های بازی پلی استیشن و چند دستگاه دیگر به کار گرفته می شوند.

micro-USB: در دهه اخیر با گسترش گوشی های هوشمند استفاده از میکرو یو اس بی ها بسیار افزایش یافت. تقریبا در تمامی گوشی های هوشمند شاهد استفاده از پورت و کابل micro-USB می باشیم. با این حال با عرضه یو اس بی های نسل جدید امروزه دیگر تنها در گوشی های میان رده و گوشی های اقتصادی تر از micro-USB استفاده می شود. در کنار گوشی های تلفن همراه، میکرو یو اس بی ها در دیوایس های دیگری نظیر تبلت ها، هدفون و هدست های بی سیم، کنترلر های دستگاه های گیمینگ و... کاربرد دارند.

USB Type-C: درگاه Type-C استاندارد جدید در پورت های USB می باشد. این ورودی را در اغلب اسمارت فون ها، لپ تاپ ها، تبلت ها و سایر دستگاه های الکترونیکی جدیدی که تولید شده اند، می توان مشاهده کرد. همچنین مشکل یک طرفه بودن در کابل Type-C برطرف شده و به دلیل امکان اتصال از هر دو سمت نسبت به رابط های USB نسل پیشین خود قابلیت اتصال آسان تری دارد. توان بالا در انتقال جریان و سرعت بالای آن در انتقال اطلاعات از قابلیت های قابل توجهی است که این کابل از آن ها برخوردار است. اسمارت فون های جدید بالارده و پرچمدار مانند گوشی های سامسونگ و سری پیکسل گوگل، لپ تاپ های نسل جدید و مک بوک ها از محصولاتی هستند که به استفاده از USB Type-C روی آورده اند.

همانطور که دیدید کابل های USB براساس ویژگی هایی که داشتند به انواع مختلفی تقسیم می شوند. اما افزون بر این این کابل ها باتوجه به فاکتور سرعت انتقال اطلاعات که درواقع مهمترین ویژگی یک کابل USB به شمار می رود به سه دسته دیگر تقسیم می شوند که با آن ها می پردازیم: USB 1.0: استاندارد اصلی و قدیمی نسل های اولیه کابل های USB می باشد. امروزه دیگر کابل یو اس بی با چنین استانداردی را نمی توان در بازار پیدا کرد.

USB 2.0: نخستین بار در سال 2000 میلادی شاهد عرضه آن بودیم. کابل های mini USB، micro USB و USB OTG از این پروتکل پیروی می کنند. سرعت انتقال داده ها در این نوع از یو اس بی به 480 مگابیت در ثانیه می رسد. امروزه از USB 2.0 در فلش مموری ها، لپ تاپ های اقتصادی و برای اتصال ماوس و کیبورد استفاده می شود.

USB 3.0: نسل جدید یو اس بی ها هستند که نسبت به نسل پیشین خود یعنی USB 2.0 سرعت بیشتری داشته و قادر به انتقال اطلاعات با سرعت 3.2 گیگابیت در ثانیه می باشند. رایانه ها و لپ تاپ های جدید، هارد دیسک های خارجی و فلش مموری های نسل جدید ازجمله دیوایس هایی هستند که به USB 3.0 مجهز می باشند. جالب است بدانید که پورت ها و کانکتورهای USB 3.0 با رنگ آبی متمایز شده اند و می توان به راحتی آن ها را از سایر کلاس های یو اس بی تشخیص داد. رنگ آبی نماد SS (Super Speed) می باشد.

در ادامه به سراغ مبدل های USB خواهیم رفت. این وسیله برای اتصال دیوایس های مختلفی که پورت های متفاوت از یکدیگر دارند استفاده می شود. مبدل ها انواع مختلفی دارند و بطور کلی به سه دسته ساده، تک کاره و چندکاره دسته بندی می شوند. کابل های OTG دسته جدیدی از رابط ها هستند. به کمک این کابل ها دستگاه هایی مانند گوشی های هوشمند و تبلت دارای یک پورت USB موقتی می شوند. تا پیش از عرضه کابل OTG اتصال فلش مموری به انواع اسمارت فون و تبلت امکان پذیر نبود. درواقع این کابل ها نقشی به عنوان یک واسط دارند که به دستگاه اجازه می دهد تا میزبان دیوایس هایی با ورودی USB باشد.

دسته دیگر کابل های MHL می باشند. این کابل ها درواقع همان مبدل Micro USB به HDMI می باشند. کابل های MHL به منظور اتصال اسمارت فون یا تبلت به تلوزیون های خانگی مورد استفاده قرار می گیرد. البته این امکان تنها در تلوزیون های جدید هوشمند که دارای پورت HDMI می باشند، وجود دارد. نکته دیگر این است که باید گوشی یا تبلت نیز با کابل های MHL سازگار باشد. برای اینکه متوجه شوید که آیا گوشی شما از رابط Micro USB به HDMI پشتیبانی می کند یا خیر؛ کافیست به دفترچه راهنمای دستگاه خود مراجعه کنید. برای استفاده از مبدل های USB Type-C به USB 2.0 و نیز USB Type-C به USB 3.0 لازم است دستگاه شما با OTG سازگاری داشته باشد. این مبدل ها برای دستگاه هایی همچون اسمارت فون ، تبلت و سایر دستگاه های مجهز به درگاه Type-C مناسب هستند و عمدتا جهت انتقال فایل ها و شارژ دستگاه به کار می روند. البته سرعت انتقال اطلاعات در استاندارد USB 3.0 بسیار بیشتر از USB 2.0 می باشد.

همچنین برای اتصال مموری کارت و فلش مموری های دارای پورت Micro USB به دستگاهی با پورت Type-C، می توان از مبدل های Type-C به Micro USB استفاده کرد. بسیاری از صاحبان گوشی های آیفون به دلیل ناسازگاری ورودی شارژر دستگاه آن ها با گوشی های دیگر ممکن است دچار مشکل شوند. اما جای نگرانی نیست. شما اگر صاحب یک دستگاه آیفون هستید و به کابل لایتنینگ خود دسترسی ندارید می توانید با استفاده از یک مبدل Lightning به Micro USB مشکل خود را حل کنید. از انواع مبدل های USB می توان به مبدل های USB مانند کابل دوسرماده USB ، تبدیل USB3.0 به شبکه ، تبدیل USB به PS/2 ، تبدیل USB به LAN و هاب ، مبدلUSB به PARALLEL و ... اشاره کرد.